Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτοί είναι οι οχτώ λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι



Η έλλειψη ύπνου δεν είναι η μοναδική αιτία που εξαντλεί την ενέργεια. Μικρά πράγματα που κάνετε ή δεν κάνετε είναι πιθανόν... να σας κουράζουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Παρακάτω παρουσιάζοντα μερικές από τις κακές συνήθειες, όπως τις παρουσιάζουν οι ειδικοί στο Health.com, που λειτουργούν ως βαρίδια:

Δεν γυμνάζεστε όταν νιώθετε κουρασμένοι
Το να παρακάμπτετε τη γυμναστική για να εξοικονομήσετε ενέργεια λειτουργεί πραγματικά εναντίον σας. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Georgia , έδειξε ότι ενήλικοι που κάνουν γυμναστική τρεις ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, κουράζονται λιγότερο και έχουν περισσότερη ενέργεια σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας.

Δεν πίνετε άφθονο νερό
Όντας ακόμα και ελαφρώς αφυδατωμένοι, τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται, λέει η διαιτολόγος Amy Goodson. Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος, εξηγεί Goodson. Αυτό απαιτεί από την καρδιά σας να αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά, μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά φθάνουν στους μυς και στα όργανά σας.

Δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας αφήσει υποτονικούς, οξύθυμους, αδύναμους. «Σας κουράζει διότι ταξιδεύει στους μύες και τα κύτταρα λιγότερο οξυγόνο», εξηγεί η Goodson. Ενισχύστε τα επίπεδα του σιδήρου σας καταναλώνοντας τροφές όπως συκώτι, αυγά, άπαχο βοδινό κρέας, φασόλια, τόφου, αυγά (συμπεριλαμβανομένου του κρόκου), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Δεν τρώτε πρωινό
Το φαγητό που τρώτε τροφοδοτεί με καύσιμα το σώμα, και όταν κοιμάστε, το σώμα σας συνεχίζει να χρησιμοποιεί ό, τι καταναλώνετε στο δείπνο το βράδυ. Ετσι, όταν ξυπνάτε το πρωί, θα πρέπει να εφοδιάζετε με καύσιμα το σώμα σας με πρωινό.

Τρέφεστε με junk food
Τα τρόφιμα είναι «φορτωμένα» με ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες και καταλαμβάνουν υψηλή θέση σχετικά με το γλυκαιμικό δείκτη (GI), ένα «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Κρατήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, επιλέγοντας προϊόντα με πρωτεΐνη, λέει η Goodson. Στις καλές επιλογές περιλαμβάνεται το κοτόπουλου (ψημένο, όχι τηγανητό), καστανό ρύζι, σολομός και γλυκοπατάτα, ή σαλάτα με κοτόπουλο και φρούτα.

Δυσκολεύεστε να πείτε «όχι»
Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους γύρω τους, το κάνουν σε βάρος της δικής τους ενέργειας και της ευτυχίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπορεί να σας μετατρέψει σε αγανακτισμένους και οργισμένους με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, είτε πρόκειται για τον προπονητή του παιδιού σας που σας ζητάει να ψήσετε κουλουράκια για την ομάδα ποδοσφαίρου είτε για το αφεντικό σας που θέλει να σας δει και το Σάββατο, δεν χρειάζεται να πείτε ναι.

Δουλεύετε στις διακοπές
Τσεκάροντας τα email σας ενώ θα έπρεπε να ξεκουράζεστε στη θάλασσα, βάζετε σε μεγάλο ρίσκο την υγεία σας καθώς κινδυνεύετε να εξαντληθείτε. Όταν πραγματικά κάνετε διαλείμματα, θα είσαστε πιο δημιουργικοί, παραγωγικοί και αποτελεσματικοί όταν επιστρέψετε.

Βασίζεστε στον καφέ για να βγάλετε τη μέρα
Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα …τράνταγμα καφεΐνης, δεν είναι μεγάλη υπόθεση στην πραγματικότητα όμως η αλόγιστη χρήση διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης ακόμα και έξι ώρες πριν από την ώρα του ύπνου επηρεάζει τον ύπνο, οπότε μείνετε μακριά από τον απογευματινό καφέ.