Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποιες υγιεινές τροφές είναι επικίνδυνες αν τις τρώτε σε μεγάλες ποσότητες



Σίγουρα γνωρίζετε πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί αν φάτε ένα ολόκληρο κουτί σοκολατάκια. Οι υπερβολές όμως έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας ακόμη κι αν αφορούν σε υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα.

Δείτε τέσσερις υγιεινές επιλογές που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία σας εάν οι ποσότητες που καταναλώνετε ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού.

1. Τομάτες και πορτοκάλια

Ανήκουν στην κατηγορία των όξινων λαχανικών και φρούτων κι έτσι μπορεί να συμβάλλουν στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σταδιακά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Barrett, διαταραχή στην οποία εμφανίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις στα τοιχώματα του οισοφάγου. Οι ειδικοί συνιστούν να μην ξεπερνάμε τις δύο μερίδες πορτοκάλια ή τομάτες την ημέρα. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα παλινδρόμησης, πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τροφές από τη συγκεκριμένη διατροφική ομάδα.

2. Τόνος σε κονσέρβα

Ο τόνος ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η αυξημένη πρόσληψη υδραργύρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, ακοής και ομιλίας, έλλειψη συντονισμού και μυϊκή αδυναμία. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερες από τρεις μερίδες συσκευασμένου τόνου την εβδομάδα.

3. Σόγια

Η σόγια συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης όταν καταναλώνεται με μέτρο. Επειδή όμως εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

4. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Παράλληλα, περιέχει λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού. Ωστόσο, περιέχει μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, το οποίο συμβάλλει στο σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά.