Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

6 φαινομενικά αθώες συνήθειες που “βάζουν” κιλά



Μήπως έχετε γεμίσει το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά ή ακολουθείτε κατά γράμμα τη δίαιτα, αλλά δεν βλέπετε διαφορά στα κιλά σας; Εάν κουνάτε καταφατικά το κεφάλι, τότε ενδέχεται να ευθύνονται για αυτό οι συνήθειές σας και όχι τόσο η επιλογή του μεσημεριανού. Οι παρακάτω έξι συνήθειες μοιάζουν φαινομενικά αθώες, αλλά είναι ικανές, σύμφωνα με έρευνες, να σας «φορτώσουν» με παραπάνω κιλά… χωρίς να το καταλάβετε!
Ανεβαίνετε πάνω στη ζυγαριά… καθημερινά!
Οι έρευνες δείχνουν ότι εάν ανεβαίνετε καθημερινά στη ζυγαριά, αντί για καλή ψυχολογία θα κερδίσετε παραπάνω θερμίδες. Σίγουρα, για να χάσετε κιλά, πρέπει πρώτα να κοιτάξετε κατάματα τη ζυγαριά, αλλά εάν μετριέστε καθημερινά, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Γιούτα θα κατευθυνθείτε προς τις παρασπονδίες. Πιο συγκεκριμένα, το πείραμα ανακάλυψε ότι όσοι ανέβαιναν κάθε επτά ημέρες στη ζυγαριά έχασαν 4 κιλά μέσα σε 3 εβδομάδες, ενώ όσοι ζυγίζονταν κάθε ημέρα πήραν περίπου 1 κιλό. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ζυγιστείτε μια φορά την εβδομάδα, ώστε να μην γεμίζετε με άγχος και να μην αποθαρρύνεστε.

Τρώτε ελάχιστα μέσα στο 24ωρο
Μπορεί να μην προλαβαίνετε εξαιτίας της δουλειάς, αλλά εάν τρώτε ελάχιστα μέσα στην ημέρα, το πιο σύνηθες είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά και να βλέπετε περισσότερα κιλά. Αυτό το λάθος, άλλωστε, κάνει και το 50% των γυναικών στην Αμερική που επιλέγει να μην φάει σχεδόν τίποτα για να χάσει γρήγορα κιλά. Όμως, όταν το στομάχι δεν γεμίσει με αρκετή τροφή, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει λίπος, με αποτέλεσμα η εξαντλητική δίαιτα να σας γυρίσει μπούμερανγκ.

Πίνετε πάνω από 5 καφέδες την ημέρα
«Ναι» ο καφές έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, αλλά εάν καταλήξετε να πίνετε πάνω από 5 καφέδες την ημέρα, τότε τα προβλήματα θα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η επιστήμη ισχυρίζεται ότι ένα φλιτζάνι του καφέ μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας βρέθηκε ότι η πολυφαινόλη στον καφέ συνδέεται με την απώλεια βάρους… αρκεί να πίνετε καφέ με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και εάν ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες της δίαιτας, θα πάρετε επιπλέον θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και με το τσάι!

Τρώτε διαρκώς σε ένα γεμάτο τραπέζι… με φίλους!6 φαινομενικά αθώες συνήθειες που «βάζουν» κιλά
Κανείς δεν απαγόρευσε το δείπνο με φίλους και πίτσα, αλλά εάν το τραπέζι είναι διαρκώς γεμάτο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να καταναλώσετε περιττές θερμίδες. Σύμφωνα με τον Brian Wansink, διευθυντή του “Cornell Food and Brand Lab”, σε ένα δείπνο με έναν φίλο τρώμε περίπου 35% πιο πολύ σε σχέση με το εάν τρώγαμε μόνοι. Με τέσσερις φίλους, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 75% και με 7 ή περισσότερους στο 96%. Αρκεί να αναλογιστείτε πόσες φορές γευματίσατε με φίλους και μετά χρειαζόσασταν άμεσα σόδα… και αμέσως θα παραδεχθείτε τη θεωρία! Αυτό συμβαίνει, κυρίως, γιατί κάθεστε πιο πολλές ώρες στο τραπέζι και επηρεάζεστε από το ρυθμό των υπολοίπων.

Προτιμάτε τις μεγάλες συσκευασίες στο supermarket
Οι  πολυσυσκευασίες και οι μεγάλες σακούλες των τροφίμων οδηγούν κατευθείαν προς την πολυφαγία και την έλλειψη του μέτρου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο δρ. Wansink και οι συνεργάτες του μετά από ένα πείραμα, στο οποίο δόθηκαν μεγάλες και μικρές πολυσυσκευασίες τροφίμων σε δεκάδες οικογένειες. Σε κάποιες υπήρχαν 24 κονσέρβες και στις υπόλοιπες 8. Η έρευνα έδειξε ότι τα τεράστια πακέτα συσκευασιών καταναλώνονται πιο γρήγορα, καθώς τα συναντάμε κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο. Γι’ αυτό, καλό είναι, είτε να αγοράζετε μικρές συσκευασίες, είτε να τοποθετείτε τις πιο μεγάλες σε ένα κρυφό σημείο που δεν είναι και τόσο ορατό…

Αγοράζετε άπαχο γάλα για λιγότερες θερμίδες
Μήπως αγοράζετε γάλα άπαχο ή με 1% για να διατηρήσετε το βάρος σας; Μελέτη με υπεύθυνο τον Mark DeBoer, MD, παιδιατρικό ενδοκρινολόγο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι όσα παιδιά πίνουν άπαχο γάλα ή ένα ποτήρι με 1% λιπαρά αποκτούν περισσότερες θερμίδες από όσους πίνουν 2% ή γάλα με πλήρη λιπαρά. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι το λίπος του γάλακτος μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι, με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε στο ψυγείο κάθε τρεις και λίγο! Καλύτερα, λοιπόν, να αγοράζετε γάλα με 2% λιπαρά ή πλήρες.