Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επηρεάζουν την υγεία των μαθητών τα μαθήματα που ξεκινούν πριν από τις 8.30;



Διαβάστε τι λένε οι παιδίατροι - Κατά μέσο όρο οι μαθητές σε Αμερική και Ευρώπη ξεκινούν τα μαθήματα στις 8 το πρωί

«Μη με ξυπνάς απ" τις έξι» τραγουδούν τα Στρουμφάκια και όχι άδικα. Σύμφωνα με  επίσημη οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η υγεία των μαθητών και των φοιτητών πλήττεται όταν τα μαθήματά τους ξεκινούν πριν από τις 8.30.

Όπως εξηγεί η ένωση των παιδίατρων, στην αρχή της εφηβείας η φάση του ύπνου ξεκινάει δύο ώρες αργότερα και έτσι τα σχολικά ωράρια θα πρέπει να συμπίπτουν με αυτό τον βιολογικό ρυθμό. Μάλιστα προτείνουν: «Αρχίστε τα μαθήματα αργότερα γιατί αυτό είναι μέτρο που βοηθάει την δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, κατά μέσο όρο οι μαθητές στην Αμερική ξεκινούν τα μαθήματα στις 8 το πρωί, όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το 59% των φοιτητών και το 87% των μαθητών κοιμούνται λιγότερο από τις 8,5 ώρες που απαιτούνται στην ηλικία τους. Οι ερευνητές μελέτησαν έξι λύκεια τα οποία αποφάσισαν να ξεκινούν μαθήματα στις 8.55 και όχι στις 7.35. Μετά την αλλαγή του ωραρίου τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα που αφορούσαν μαθητές μειώθηκαν κατά 70%.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται αρκετά έχουν λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και κατάθλιψης. Έχουν καλύτερους βαθμούς και μια καλύτερη ποιότητα ζωής», εξηγεί παιδίατρος που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι παιδίατροι σημειώνουν πως κακό στην υγεία των νέων κάνει και η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των «έξυπνων» τηλεφώνων πριν τον ύπνο και τέλος αναγνωρίζουν ότι και το σχολικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στους ρυθμούς των εφήβων.