Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποια είναι η χειρότερη μέρα και ώρα να πάθετε έμφραγμα



Όλοι απεύχονται ένα καρδιακό επεισόδιο, ειδικά αν πρόκειται για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά αν είναι "γραμμένο" να σας συμβεί, τότε να εύχεστε να μην είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή/και του Σαββατοκύριακου.
Και αυτό, επειδή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, οι ασθενείς με καρδιακό επεισόδιο καθυστερούν κατά 16 λεπτά να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, όταν αυτό τους συμβεί τη νύχτα και το Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις περιπτώσεις 27.000 ασθενών που χρειάστηκε να μεταφερθούν επειγόντως στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος που περνάει μέχρι να τους γίνει η σωστή επέμβαση είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν περιστατικά που έγιναν μετά το κανονικό ωράριο εργασίας των νοσοκομείων, δηλαδή κατά τις ώρες της εφημερίας. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα 16.000 άλλων ασθενών που με αντίστοιχα καρδιακά επεισόδια, εισήχθησαν σε κάποιο από τα 447 νοσοκομεία των ΗΠΑ κατά το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι ασθενείς που χρειάστηκε να υποβληθούν εκτάκτως σε επέμβαση αγγειοπλαστικής για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και αυτό συνέβη κατά το κανονικό ωράριο λειτουργίας, έλαβαν την θεραπεία 16 λεπτά νωρίτερα κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με εκείνους που έπαθαν το έμφραγμα εκτός κανονικού ωραρίου.

Η αγγειοπλαστική είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι γιατροί βάζουν έναν καθετήρα και εισάγουν στην φραγμένη αρτηρία το γνωστό σε όλους μας "μπαλονάκι", ώστε να την ανοίξουν και να αποκαταστήσουν την ροή του αίματος στην καρδιά.