Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος ιός που ζει μέσα στους ανθρώπους (Βίντεο)



Έναν ιό που εδώ και πολλά χρόνια ζει μέσα στο έντερο του ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για τον crAssphage και δεν επιτίθεται στους ανθρώπους, αλλά στα βακτήρια που ζουν στο οικοσύστημα του εντέρου. To γονιδίωμά του είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό HIV. Αυτά σημειώνουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Έντουαρντς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο άρχισε να διερευνά το θέμα όταν ανίχνευσε τμήματα άγνωστων γενετικών αλληλουχιών σε δείγματα κοπράνων από 12 άτομα. Ο ερευνητής επανέλαβε τις αναλύσεις σε εκατοντάδες αρχικά δείγματα και επιβεβαίωσε ότι ο ιός υπήρχε περίπου στα μισά.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητά κανείς έναν νέο ιό και να ανακαλύψει έναν», σχολιάζει ο Έντουαρντς. «Είναι όμως πολύ ασυνήθιστο να βρει κάποιον που απαντάται σε τόσο πολλούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι μας ξέφευγε για τόσο καιρό είναι πολύ παράξενο».

Αυτό που είναι γνωστό, μέχρι στιγμής, είναι πως ο crAssphage μολύνει βακτήρια της ομάδας Bacteroidetes, στην οποία ανήκουν πολλά από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Η ομάδα του Έντουαρντς θα προσπαθήσει στη συνέχεια να απομονώσει τον ιό και να διερευνήσει τον ρόλο που ενδέχεται να παίζει στην παχυσαρκία.

Δείτε το βίντεο: