Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Φάρμακο» τα μοβ φρούτα



Τα φρούτα με σκούρο μοβ χρώμα μπορεί να μας προστατεύουν από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου του Πάρκινσον και σκληρύνσεως κατά πλάκας επίσης μπορεί να ελαττωθούν με τη συστηματική κατανάλωση φρούτων όπως τα σμέουρα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα μαύρα σταφύλια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που πραγματοποίησαν την ανάλυση, εκτιμούν ότι πρέπει να έχει φωτεινό μοβ χρώμα τουλάχιστον το ένα από τα τρία φρούτα που καθημερινά πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλή υγεία.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», τα οφέλη των φρούτων με λαμπερό μοβ χρώμα πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα συστατικό τους, το οποίο δεσμεύει τον σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι πολύτιμος για την υγεία, όμως δεν πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος στο αίμα, αλλά δεσμευμένος από άλλες ουσίες, ειδάλλως είναι τοξικός για τον οργανισμό.

Εκφυλιστικά νοσήματα

Η ανάλυση που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Ντάγκλας Κιλ και οι συνεργάτες του υποδηλώνει ότι πολλά σοβαρά νοσήματα έχουν εν μέρει τις ρίζες τους σε μη δεσμευμένα μόρια σιδήρου, τα οποία προκαλούν την παραγωγή επικίνδυνων τοξινών που βλάπτουν τα κύτταρα.

Οι τοξίνες αυτές λέγονται ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου και προκαλούν εκφυλιστικά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και η Αλτσχάιμερ. Για να προστατευτεί ο οργανισμός από τις τοξικές επιδράσεις του σιδήρου, πρέπει να τροφοδοτείται με μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται χηλικοί παράγοντες.

Οι χηλικοί παράγοντες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και δεσμεύουν τον σίδηρο, αποτρέποντας την τοξική δράση του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με σκούρο μοβ χρώμα είναι πολύ καλές πηγές χηλικών παραγόντων, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Toxicology».

Ανάλογο συστατικό περιέχει και το πράσινο τσάι καθώς και το μπαχαρικό κάρι. Ακόμα και η σοκολάτα μπορεί να ασκήσει ανάλογη δράση, αλλά το κόκκινο κρασί δρα με διαφορετικό μηχανισμό.

Αντιδράσεις

«Εχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ότι ο σίδηρος είναι κάτι που ωφελεί τον οργανισμό», δήλωσε ο δρ Κιλ. «Στη σωστή μορφή είναι. Στη λάθος, όμως, είναι επιβλαβής, διότι όχι μόνο ασκεί τοξική επίδραση, αλλά σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να εμποδίσει άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, να επιτελέσουν τη λειτουργία τους».

Είναι η πρώτη φορά που ανάλυση αποκαλύπτει συσχέτιση ανάμεσα σε τόσο πολλά νοσήματα και στην ύπαρξη λανθασμένης μορφής σιδήρου, γεγονός που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο πρόληψης αυτών των ασθενειών ή έστω τον τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξής τους.

Ο βρετανικός οργανισμός Parkinson"s UK καλοδέχτηκε τα ευρήματα της νέας μελέτης, λέγοντας ότι ενισχύει το μήνυμα πως μια υγιεινή διατροφή έχει ζωτική σημασία για τη διαφύλαξη της υγείας. Ωστόσο, ο οργανισμός Alzheimer"s Research Trust σχολίασε πως απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να συσσωρευτεί σίδηρος στα τμήματα του εγκεφάλου που υφίστανται βλάβες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτό είναι και η αιτία της νόσου», δήλωσε η εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Alzheimer δρ Αν Κόρμπετ.