Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η ευεργετική επίδραση του γέλιου



«Το γέλιο μακραίνει τη ζωή» λέει ο σοφός λαός. Όπως αποδεικνύεται η φράση αυτή, στέκει και επιστημονικά. Με το γέλιο αισθανόμαστε καλά.  
Έχει οφέλη τόσο στην ψυχική και σωματική μας υγεία όσο και στην κοινωνική μας ζωή. Το γέλιο είναι περισσότερο μεταδοτικό, από το άγχος, το φόβο και τον θυμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να γελάμε, ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Ας δούμε λοιπόν τις θετικές συνέπειες που έχει το γέλιο στη ζωή μας στις παρακάτω τρεις κατηγορίες:

Σωματικά οφέλη
Το γέλιο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα αντισώματα, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή σας στις ασθένειες.
Βελτιώνει την καρδιά σας, με την αύξηση της ροής του αίματος και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των φλεβών και των αρτηριών.
Μειώνει τον πόνο.
Ενδυναμώνει τους πνεύμονες.
Χαλαρώνει τους μύες σας.
Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

Ο ρόλος του γέλιου στη μείωση βάρους

Το γέλιο μπορεί να μειώσει τη λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά.
Ελαχιστοποιεί τα επίπεδα ορμονών του στρες (επινεφρίνη, κορτιζόλη, και ντοπαμίνη) που είναι υπεύθυνα για την αύξηση βάρους.
Με το γέλιο ασκούμε το διάφραγμα και το μεσαίο μας τμήμα. Αυξάνεται η ροή του αίματος καιηικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
Όπως λένε οι επιστήμονες, το γέλιο είναι ένα «εσωτερικό τζόκιν» (“internaljogging”), που αυξάνει την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό.
Γελώντας, πραγματοποιείται μασάζστους κοιλιακούς, βελτιώνεται η εντερική λειτουργία, τονώνονται και ενδυναμώνονται οι μύες του προσώπου, το αναπνευστικό σύστημα, οι μύες των ποδιών και οι ραχιαίοι.
Στατιστικά, δέκα λεπτάέντονου γέλιου ημερησίως, καεί κατά μέσο όρο δυόμιση κιλά το χρόνο.

Ψυχικά οφέλη
Το γέλιο είναι το απόλυτο αγχολυτικό. Μειώνει τόσο το σωματικό και το ψυχικό όσο και το συναισθηματικό στρες.
Με το γέλιο απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, ουσίες που δίνουν το μήνυμα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Με την παραγωγή ενδορφινών συνεπώς, το γέλιο βελτιώνει τη διάθεσή σας.
Προσθέτειχαρά και όρεξη για τη ζωή.
Βελτιώνει τηνανθεκτικότητα στις δύσκολες καθημερινές συνθήκες.

Κοινωνικά οφέλη
Τονώνει την αυτοπεποίθηση
Βοηθά στην αύξηση παραγωγικότητας. Όταν νιώθεις καλά σε βοηθά να  πραγματοποιείς περισσότερα.
Γινόμαστε ελκυστικοί. Είναι γνωστό πως όλοι ελκύονται από ανθρώπους που δείχνουν να περνούν ευχάριστα.
Ενισχύει τηνομαδική εργασία
Βοηθά στηνεκτόνωση των συγκρούσεων
Φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Όταν μοιραζόμαστε στιγμές γέλιου δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να ξεχνάτε να γελάτε. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα, είναι πως ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει πότε το γέλιο είναι αληθινό και πότε ψεύτικο. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση να γελάσετε, μπορείτε να προσποιηθείτε. Με 10 λεπτά προσποιητού γέλιου θα απελευθερωθούν όλες οι απαραίτητες ενδορφίνες που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό θα καταλήξετε να γελάτε με την καρδιά σας.