Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ημερίδα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων



Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιαγγειακής Υγείας σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Ιατρών Υγεία , διοργανώνει ημερίδα σχετικά με τα νέα δεδομένα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στο Νοσοκομείο Μητέρα (Αίθουσα Ν. Λούρος), στις 28 Ιουνίου.

Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιαγγειακής Υγείας έχει στόχο την επιμόρφωση γιατρών και κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
 
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στηρίζεται σε επιδημιολογικά και σε τεκμηριωμένα ιατρικά δεδομένα.
 
Η ημερίδα έχει σκοπό την ανασκόπηση των σύγχρονων αυτών δεδομένων και την αναζήτηση μετάφρασής τους σε ιατρικές πρακτικές.

Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι τα ακόλουθα:

- Η πορεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά την υφήλιο τον 20ο και 21ο αιώνα. Η εθνική στρατηγική πρόληψης και ποια τα αποτελέσματα (ομιλητής Ν.Β. Καρατζάς).

- Η έννοια του παράγοντα κινδύνου. Ο συνολικός, ο σχετικός, ο απόλυτος καρδιαγγειακός κίνδυνος (ομιλητής Θ. Μουντοκαλάκης).

- Υπέρταση. Νεώτερα πρόληψης και αντιμετώπισης. (ομιλητής Γ. Στεργίου).

- Στατίνες: ένα ισχυρό όπλο πρόληψης, για ποιους και πότε (ομιλητής Α. Πιπιλής).

- Παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης και κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων (ομιλητής Ι. Ιωαννίδης).

- Διατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύγχρονες αντιλήψεις (ομιλητής Σ. Ευσταθίου).

- Η εξάπλωση του καπνίσματος στις κοινωνίες. Οι συνέπειες και τα οφέλη του περιορισμού (ομιλητής Η. Αβραμόπουλος).