Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιγμορίτιδα: Αναποτελεσματικές οι εισπνοές ατμού



Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα, μία επίμονη λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει την όσφρηση και την ποιότητα της ζωής, ενώ αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλες επιπλοκές.

 

Πολλοί γιατροί συνιστούν ως εναλλακτική λύση στην αντιβιοτική αγωγή που συχνά δεν είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, εισπνοές ατμού και ρινικές πλύσεις.

Βρετανοί επιστήμονες που θέλησαν να εξετάσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων, χώρισαν 871 ασθενείς σε τέσσερις ομάδες: η μία υποβλήθηκε σε κλασική αγωγή, η δεύτερη έκανε καθημερινές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό τις οποίες διδάχθηκε από εκπαιδευτικό βίντεο, η τρίτη έκανε εισπνοές ατμού και η τέταρτη συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Καναδική Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), τρεις μήνες αργότερα είχαν βελτιωθεί τα συμπτώματα όσων έκαναν ρινικές πλύσεις ή έπαιρναν την κλασική αγωγή, στους έξι μήνες εξακολουθούσαν να έχουν βελτίωση ενώ είχαν και μειωμένη ανάγκη για μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά και για επίσκεψη στον γιατρό τους.

Αντιθέτως, οι εισπνοές ατμών είχαν ελαττώσει μόνο τους πονοκεφάλους τους και δεν είχαν παράσχει κανένα άλλο όφελος.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ρινικές πλύσεις με διάλυμα φυσιολογικού ορού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, ελαττώνοντας και τον αριθμό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρειάζονται για να νιώθουν καλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Λίτλ, από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Πληθυσμιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον.

Πηγή κειμένου: 

onmed