Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο ινομυωμάτων



Οι μεσήλικες γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ινομυωμάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Τα ινομυώματα προκαλούν αιμορραγίες, υπογονιμότητα, πυελικό άλγος, επαναλαμβανόμενες αποβολές και άλλες αναπαραγωγικές επιπλοκές. Η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη τακτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η τεστοστερόνη αν ανήκει στα ανδρογόνα και σχετίζεται με το ανδρικό φύλο, παράγεται και από τον γυναικείο οργανισμό αλλά σε χαμηλά επίπεδα. 

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, κατά τη διάρκεια 13 ετών, συσχέτισαν τα επίπεδα ορμονών και τη συχνότητα των ινομυωμάτων σε ομάδα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη SWAN. 

Από τις 3.420 που είχαν εγγραφεί αρχικά στη μελέτη, το 43,6% ολοκλήρωσε όλο τον κύκλο των επαναληπτικών επισκέψεων. Κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων, οι συμμετέχουσες ελέγχονταν για τα επίπεδα των οιστρογόνων και ανδρογόνων στον οργανισμό τους. Επίσης, τις ρωτούσαν αν είχαν διαγνωστεί ή είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για ινομυώματα. 

Από το δείγμα, 512 ανέφεραν ένα περιστατικό ινομυωμάτων και άλλες 478 πολλαπλά επεισόδια. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους είχαν 1,33 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ένα επεισόδιο ινομυωμάτων, συγκριτικά με όσες είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Εκείνες που είχαν υψηλά οιστρογόνα και τεστοστερόνη είχαν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες ινομυωμάτων. 

«Πρόκειται για την πρώτη διαχρονική μελέτη που εντοπίζει σχέση ορμονών και ινομυωμάτων, ανοίγοντάς μας ένα τελείως νέο πεδίο έρευνας για τον τρόπο που αναπτύσσονται τα ινομυώματα και τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους» σχολιάζει η Δρ Τζενιφερ Λι, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.