Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η παρακεταμόλη δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της γρίπης



Η παρακεταμόλη δεν έχει καμιά επίδραση στον ιό της γρίπης ή τα συμπτώματά του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Respirology.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη λήψη αντι-πυρετικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, διότι δεν προκαλούν κακό, ενώ ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση του πυρετού (δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού στη λοίμωξη) μπορεί τελικά να συντελεί σε επιδείνωση της γρίπης. 

Η Δρ Άιριν Μπραιθγουαϊτ και οι συνεργάτες της πίστευαν ότι η παρακεταμόλη μειώνει τον πυρετό των ενηλίκων και έτσι συντελεί σε υψηλότερα επίπεδα του ιού της γρίπης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και άρα επιδεινώνει τασυμπτώματα της γρίπης για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μελετώντας, όμως, στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες ενηλίκων στη Νέα Ζηλανδία, την περίοδο 2011-2012, με συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή κεφαλαλγία, διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με εικονικό φάρμακο, η παρακεταμόλη δεν μείωσε τον πυρετό και δεν έχει επίδραση στα συμπτώματα της γρίπης. 

Συγκεκριμένα, οι μισοί ασθενείς είχαν πάρει δύο δισκία παρακεταμόλης των 500 mg, τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν πάρει ανενεργά δισκία. 

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του ιικού φορτίου την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη ημέρα και θερμομετρούσαν τους ασθενείς, ενώ κατέγραφαν και τα συμπτώματά τους για έως 14 ημέρες. 

Τα συμπτώματα, ο πυρετός, ο χρόνος ανάρρωσης από τη γρίπη και η κατάσταση της υγείας ήταν όμοια μεταξύ των δύο ομάδων, τελικά. 

«Δεν γνωρίζουμε γιατί η παρακεταμόλη δεν είχε καμιά επίδραση. Βέβαια, μια μελέτη δεν είναι αρκετή για να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα για την επίδραση της παρακεταμόλης στη γρίπη. Όμως, η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την χρήση της παρακεταμόλης σε ευρεία βάση κατά της γρίπης» σχολιάζει η Δρ Μπραιθγουαϊτ.