Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η καθημερινή χρήση πλαστικού μειώνει τη βιταμίνη D στο αίμα



Η έκθεση σε δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) και άλλες χημικές ουσίες EDC, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο όρος EDC χρησιμοποιείται για μίγματα χημικών ενώσεων που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, αλληλεπιδρώντας με ορμόνες του οργανισμού.

Οι ουσίες EDC βρίσκονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως πλαστικά μπουκάλια, καλλυντικά, παιδικά προϊόντα και συσκευασίες τροφίμων.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.667 ενήλικες, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 2005-2010.

Οι εθελοντές πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις για τη προσδιορισμό των επιπέδων βιταμίνης D, καθώς και εξετάσεις ούρων, για τον εντοπισμό ουσιών που υποδηλώνουν την έκθεση του ατόμου στις παραπάνω χημικές ενώσεις.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως άτομα που είχαν εκτεθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών ενώσεων EDC, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Μάλιστα, η εν λόγω συσχέτιση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα. Ωστόσο, είναι πιθανό οι χημικές ενώσεις EDC να τροποποιούν την ενεργή μορφή της βιταμίνης D, μέσω ορισμένων από τους μηχανισμούς με τους οποίους επηρεάζουν και άλλες ορμόνες.