Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Χιονίστρες: Πού οφείλονται, πότε προκαλούν ανησυχία



Οι χιονίστρες (ή χείμετλα, όπως ονομάζονται) είναι φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος στα δάκτυλα που προκαλείται από την εξαγγείωση αίματος από τα μικρά (τριχοειδή) αγγεία του στην απότομη εναλλαγή ζεστού – κρύου και την υγρασία.

Εκτός από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, χιονίστρες σύμφωνα με το onmed, μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα αυτιά και στη μύτη.

Οι χιονίστρες αποτελούν δερματολογικό πρόβλημα, μπορεί να είναι όμως και σύμπτωμα άλλων νοσημάτων, γι’ αυτό συχνά παραπέμπονται σε ρευματολόγους.

Συμπτώματα

-Μικρές, κόκκινες περιοχές (ερύθημα)
-Φαγούρα
-Αίσθημα καψίματος
-Φλεγμονή στο δέρμα
-Οίδημα

Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 14 μέρες. Δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό, αλλά αν δεν θεραπευτούν άμεσα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ασθενούς.

Παράγοντες κινδύνου

-Η χαμηλή θερμοκρασία
-Πίεση στο δέρμα, όπως από στενά παπούτσια ή οι κάλοι στα πόδια
-Κυκλοφοριακά προβλήματα
-Ευαισθησία στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας

Αντιμετώπιση

-Τα σημεία του δέρματος που έχουν παρουσιαστεί οι χιονίστρες, πρέπει να προστατευθούν από το κρύο.

-Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως η φαγούρα, το οίδημα και το κάψιμο, ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια κορτικοστεροειδή κρέμα.

-Ποδόλουτρο για την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 15 μέρες ή είναι επαναλαμβανόμενα, είναι χρήσιμο να κάνετε ρευματολογικές εξετάσεις για νοσήματα του κολλαγόνου ώστε αν υπάρχουν να διαπιστωθούν πρώιμα.