Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιόγκα & βελονισμός: Ποιους πόνους ανακουφίζουν



Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, προκειμένου να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση φαρμάκων.

 

Νέα ανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής & Ολιστικής Υγείας (NCCIH) των ΗΠΑ που υπάγεται στα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) της χώρας, έδειξε ότι κάποιες εναλλακτικές θεραπείες όπως η γιόγκα, ο βελονισμός και το τάι τσι, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του πόνου.

Η ανάλυση βασίστηκε σε 105 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε επτά συμπληρωματικές μεθόδους οι οποίες δοκιμάστηκαν στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, της οστεοαρθρίτιδας, της αυχεναλγίας, της ινομυαλγίας, της κεφαλαλγίας ή/και της ημικρανίας.

bigstock Acupuncture 3093185

Σύμφωνα με την ανάλυση:

-Βελονισμός και γιόγκα αποδίδουν εναντίον του πόνου στη μέση

-Βελονισμός και τάι τσι καταπραΰνουν την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο

-Οι μαλάξεις είναι αποτελεσματικές για τους πόνους στον αυχένα

-Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σοβαρών πονοκεφάλων και της ημικρανίας.

Επιπλέον, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει σοβαρές παρενέργειες όταν εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές.

Άλλα ευρήματα της νέας ανάλυσης είναι ότι οι μαλάξεις, ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης και οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί μπορεί να παράσχουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο στη μέση, καθώς και ότι το τάι τσι ίσως βοηθεί τους πάσχοντες από ινομυαλγία.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι βασανίζονται από επίμονους πόνους οι οποίοι δεν καταπραΰνονται πλήρως από τα φάρμακα και γι’ αυτό πολλοί στρέφονται στις συμπληρωματικές θεραπείες για βοήθεια.

Ωστόσο τα στοιχεία για το ποια θεραπεία βοηθά σε τι ήταν σκόρπια και έτσι σκοπός της μελέτης ήταν να συγκεντρωθούν ώστε να δοθούν στους ασθενείς και τους θεραπευτές τα εργαλεία που χρειάζονται για να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις ως προς το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να βοηθήσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».