Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιατί ακούμε την καρδιά να χτυπάει στα αφτιά μας;



Ίσως σας έχει συμβεί να νιώθετε ότι κάποιος κρατά μια ολοζώντανη καρδιά δίπλα στα αφτιά σας.

Αυτό το αίσθημα ότι ο παλμός της καρδιάς γίνεται εντόνως αισθητός ως ακουστικό ερέθισμα είναι ένα είδος εμβοών που ονομάζονται σφύζουσες εμβοές (pulsatile tinnitus).

Πού οφείλεται το φαινόμενο και τι δείχνει για την υγεία;

Οι εμβοές οφείλονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε απώλεια ακοής λόγω γήρανσης, σε έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους ή σε απόφραξη του αφτιού από κυψελίδα (κερί).

Σπανιότερα, οι εμβοές οφείλονται σε διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων και στην περίπτωση αυτή ονομάζονται σφύζουσες εμβοές.

Οι σφύζουσες εμβοές μπορεί να προκύψουν λόγω των παρακάτω:

– Καρκινικός όγκος στο κεφάλι ή το λαιμό: Επειδή ο όγκος πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία της κεφαλής ή του λαιμού.

– Αθηροσκλήρωση: Λόγω της προχωρημένης ηλικίας και της συσσώρευσης χοληστερόλης και άλλων ουσιών, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο μέσο ους και το έσω ους χάνουν την ελαστικότητά τους. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται η ροή του αίματος πιο έντονη, άρα οι παλμοί γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί από το αφτί.

– Υπέρταση: Η υπέρταση και παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης (π.χ. στρες, αλκοόλ, καφεΐνη) κάνουν τις εμβοές ευκολότερα αντιληπτές.

– Διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος: Η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας ή της σφαγίτιδας φλέβας του λαιμού μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος.

– Δυσμορφία των τριχοειδών αγγείων: Μια πάθηση που ονομάζεται αρτηριοφλεβώδης διαμαρτία συνεπάγεται τη μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ αρτηριών και φλεβών και μπορεί να οδηγήσει στις σφύζουσες εμβοές. Στην περίπτωση αυτή, οι εμβοές συνήθως εκδηλώνονται μόνο στο ένα αφτί.