Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το γιαούρτι μειώνει την υπέρταση και σας χαρίζει υγιή καρδιά



Η γνωστή σε όλους υπέρταση, είναι υπαίτια για καρδιοπάθεια, η οποία κοστίζει σε ετήσια βάση περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Μια απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια μπορεί όμως να μειώσει σημαντικά στον κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

«Καμία τροφή μεμονωμένα δεν αποτελεί ‘μαγικό φίλτρο’, ωστόσο η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε μια ούτως ή άλλως υγιεινή διατροφή φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Τζάστιν Μπουεντία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, κυρίως γιαουρτιού, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης στο μέλλον, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό γυναικών ηλικίας 25-55 ετών και επιπλέον στοιχεία για άντρες ηλικίας 40-75 ετών. Επαναληπτική αξιολόγηση διενεργήθηκε μετά από 18 και ξανά μετά από 30 χρόνια από την αρχική συλλογή δεδομένων. Κατά το διάστημα αυτό, προέκυψαν συνολικά 74.609 νέες διαγνώσεις υπέρτασης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα φάνηκε να διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μόλις μία μερίδα το μήνα.

Επειδή εύλογα οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν το εύρημα αυτό είναι «παραπλανητικό», εάν δηλαδή η θετική έκβαση προκύπτει από μια εν γένει σωστή διατροφή και όχι από το γιαούρτι μεμονωμένα, αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με βάση τα κριτήρια της δίαιτας DASH, ένα διατροφικό πλάνο που σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την πρόληψη ή τη διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες ακολουθούσαν μια διατροφή πιο κοντά στα πρότυπα της DASH και παράλληλα είχαν εντάξει στη διατροφή τους το γιαούρτι σχεδόν σε καθημερινή βάση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση. Οι περαιτέρω αναλύσεις υπέδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες που έπιναν αρκετό γάλα και έτρωγαν αρκετό τυρί μέσα στην εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση.

Όσον αφορά τους άντρες, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο τόσο μικρή ποσότητα γιαουρτιού που δεν φάνηκε να επαρκεί ώστε να παρατηρηθούν οφέλη ως προς την αρτηριακή πίεση.

Ο Μπουεντία επισημαίνει ότι οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του γιαουρτιού στο καρδιαγγειακό θα πρέπει να ερευνηθούν στο πλαίσιο μελλοντικών μελετών και δοκιμών. Ο ερευνητής αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν μεμονωμένα συγκεκριμένα είδη γιαουρτιού, ώστε τα συμπεράσματα να καταστούν πιο σαφή.