Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έρευνα αποκαλύπτει πως το κάπνισμα κόβεται με... αυτοέλεγχο!



Δεν αποτελεί μυστικό το πόσο δύσκολο είναι σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Όσοι έχουν ή είχαν εξάρτηση από το τσιγάρο ή γνωρίζουν κάποιον καπνιστή, τότε πιθανότατα να κατανοούν τις δυσκολίες που συναντούν κατά τη διαδικασία του να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε κατά το 2015 διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν διακόψει το κάπνισμα δεν είναι μόνο αξιοθαύμαστοι, αλλά αποτελούν και αντικείμενο μελέτης για την επιστήμη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuropsychopharmacology τον περασμένο Μάιο, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 85 καπνιστών, ανά μήνα. Στη συνέχεια, τους ακολούθησε για άλλες 10 εβδομάδες, μελετώντας την συμπεριφορά τους στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.

Στο τέλος της μελέτης, 41 άτομα υποτροπίασαν και άρχισαν πάλι το κάπνισμα, ενώ 44 συνέχισαν να μην καπνίζουν. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν κάτι πολύ ενδιαφέρον για εκείνους που κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα που οδήγησε τους επιστήμονες να το ψάξουν περισσότερο.