Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Elizabethkingia:Ένα βακτήριο, που βρίσκεται παντού και σκοτώνει



Ένα μυστηριώδες βακτήριο, το λεγόμενο  Elizabethkingia anophelis ήταν υπεύθυνο για το θάνατο 50 κατοίκων του Wisconsin. Η επιδημία σημείωσε τεράστια νούμερα.

Οι υγειονομικές αρχές στις δύο αμερικανικές πολιτείες δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκάλεσε το ξέσπασμα της επιδημίας κρουσμάτων, που στοίχησαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, ενώ ήδη ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά στην μάχη κατά του βακτηρίου.

Όσο περισσότερο μελετάται η Elizabethkingia τόσο περισσότερο τρομάζει τους επιστήμονες, αφού πρόκειται για ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε μόλις το 2011 και δεν παύει από τότε να εκπλήσσει δυσάρεστα τους επιστήμονες.

Η Elizabethkingia βρίσκεται παντού και δεν νοσούν όσοι έρθουν σε επαφή μαζί της.

Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται στο έδαφος, το νερό και τα έντομα και σπάνια φαίνεται πως επηρεάζει τους ανθρώπους. Συνήθως αυτοί που αρρωσταίνουν είναι οι πολύ νεαροί ή πολύ μεγάλοι σε ηλικία με επιβαρυμένη υγεία.

Αυτό που επίσης ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι η Elizabethkingia είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά ενώ δεν έχει καθοριστεί που πηγάζει η αιτία έξαρσης της εμφάνισής της το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τα συμπτώματα της Elizabethkingia είναι αδυναμία, υψηλός πυρετός, κρυάδες και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας.

Η Elizabethkingia είναι βακτήριο μηνιγγίτιδας το οποίο πήρε το όνομά του από την Αμερικανίδα βακτηριολόγο Elizabeth O. King.