Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Δυσφαγία:Επικίνδυνη για την υγεία, καθώς μπορεί να πνιγείς με το σάλιο σου



Η Σαμάνθα Αντέρσον, χρυσοχόος στο επάγγελμα και μητέρα τριών παιδιών από το Brisbane της Αυστραλίας, προσπαθεί να πάρει το πρωϊνό με τα παιδιά της και δεν μπορεί. Είναι 39 ετών και η λειτουργία της κατάποσης δεν είναι εφικτή. 

Το πρόβλημά της λέγεται δυσφαγία, μια πολύ σοβαρή διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης, δηλαδή της μεταφοράς της τροφής και των υγρών από τα χείλη μέχρι το στομάχι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Business Insider, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταπιούν μπορεί εύκολα να πνιγούν. Πάσχουν από προβλήματα στους πνεύμονες, έχουν διατροφικές διαταραχές αλλά και αφυδάτωση. Παράλληλα η συναισθηματική και ψυχολογική τους υγεία κλονίζεται καθώς αποφεύγουν την κοινωνική ζωή.

Για τους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει στη λήψη τροφής μόνο σε υγρή μορφή ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να συντηρούνται μόνο μέσω του σωλήνα σίτισης που εισάγεται μέσω της κοιλιάς στο στομάχι, όπως συνέβη στην περίπτωση της Άντερσον που χρειάστηκε να τρέφεται έτσι για 18 μήνες.

Ο Πίτερ Μπελάφσκι, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και θεράπων γιατρός της Άντερσον, ειδικός στα θέματα δυσφαγίας επισημαίνει στο Business Insider πως «Είναι σαν να πνίγεσαι επί 24 ώρες την ημέρα».

Η κατάποση είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που σημαίνει ότι πολλά μπορεί να πάνε στραβά. Ακόμα και οι ειδικοί διαφωνούν ως προς τα ζεύγη των μυών που συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία της κατάποσης. Κάποιοι μιλούν για 22 ζεύγη μυών και 7 από τα 12 κρανιακά νεύρα που λαμβάνουν μέρος.

Οι έρευνες στις Κάτω Χώρες μιλούν και έναν στους 8 ενήλικες. Ως προς τις αιτίες οι ειδικοί αναφέρουν την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ ή άλλες νευρολογικές συνθήκες, τραυματική βλάβη ή και την ακτινοθεραπεία που εφαρμόζεται στον καρκίνο του εγκεφάλου και λαιμού.