Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δωρεάν εξετάσεις για τον Καρκίνο του Δέρματος



Στον αγροτικό πληθυσμό εστιάζει η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος, που θα πραγματοποιήσει ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, σε έξι πόλεις (5 Δήμους) της Ελλάδας, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Η εκστρατεία που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση του κοινού από γιατρούς και θα πραγματοποιηθεί σε Ελασσόνα, Ορεστιάδα, Ελευθερούπολη και Ν. Πέραμο, Αριδαία, και Μοίρες Ηρακλείου.Οι συμμετέχουσες πόλεις έχουν επιλεγεί βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα, όπου ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν βασικό εχθρό των αγροτικών επαγγελμάτων.

«Τα προληπτικά μέτρα δεν μας αφορούν μόνο όταν πηγαίνουμε στην παραλία αλλά και όταν δουλεύουμε στην ύπαιθρο», αναφέρουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός πια να αλλάξουμε συνήθειες. «Η αθροιστική δράση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρματος στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες», τονίζει ο καθηγητής Δερματολογίας Νικόλαος Σταυριανέας, κάνοντας λόγο για «εκρηκτική αύξηση των καρκίνων του δέρματος και του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες» και σε αυτό συνετέλεσε η αλόγιστη υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέσα αντιηλιακής προστασίας.

Μέτρα προστασίας

Όχι υπερβολές με τον ήλιο αλλά μέτρο ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας. Φωτοπροστασία από παιδιά και για όλες τις ηλικίες. Η αποφυγή της έκθεσης του σώματος ιδιαίτερα των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία ιδίως κατά τις ώρες από 11.00 μέχρι 17.00, τα λευκά ρούχα, το καπέλο, τα γυαλιά και η χρήση αντηλιακών είναι ορισμένα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, σε κάθε μεταβολή μιας «ελιάς» ενός σπίλου σε μέγεθος, χρώμα, εμφάνιση κνησμού ή έλκωσης αμέσως στο γιατρό για τυχόν διαπίστωση μελανώματος. Σε περίπτωση έλκωσης ή ογκιδίου στο δέρμα ιδίως στα ηλιοεκτεθημένα μέρη αμέσως στο γιατρό γιατί μπορεί να πρόκειται για κάποιο δερματικό καρκίνο.

Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος Γεώργιος Κόκκαλης, επισημαίνοντας, ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η επίσκεψη στον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό είναι εξαιρετικά σημαντική.