Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διατροφή και υγεία: Πόσα Ω-3 λιπαρά χρειάζονται οι διαβητικοί



Είναι ευρέως γνωστό πως τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία.

 

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology εστιάζει στα οφέλη αυτών των λιπαρών για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.

 

bigstock Salmon with Broccoli 29405309

 

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η κατανάλωση Ω-3 από τους διαβητικούς συνδέεται μεμειωμένο κίνδυνο επιπλοκών που επηρεάζουν τα μάτια και την όραση.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 3.500 άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν συμμετάσχει σε κλινική δοκιμή που εξέτασε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και είχε διαρκέσει συνολικά έξι χρόνια.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι διαβητικοί που κατανάλωναν τουλάχιστον500 mg Ω-3 την ημέρα –ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρό ψάρι (π.χ. τόνο, σολομό, σκουμπρί) την εβδομάδα– είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη που οδηγεί σε προβλήματα όρασης ή και στην τύφλωση.

bigstock Selection Food Sources Of Omeg 135848090

Η αντιφλεγμονώδης δράση αυτών των ακόρεστων λιπαρών ενδεχομένως εξηγεί τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη αποτελεί τροφή για σκέψη για όσους επιθυμούν να νικήσουν τις επιπλοκές του διαβήτη μέσω μιας έξυπνης διατροφικής προσέγγισης» σχολιάζει ο Δρ Μάικλ Λάρσεν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε editorial που συνοδεύει τη νέα μελέτη.