Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αυξάνονται τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα! Οδηγίες από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας



Νέα εγκύκλιο εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα ελονοσίας που πλήττουν τη χώρα.

Στην εγκύκλιο αυτή καταγράφεται η ανάγκη ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, προκειμένου να ελεγχθούν και να περιοριστούν τα περιστατικά μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου και της ελονοσίας που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Προκειμένου να καταστεί επιτυχές κάθε προγραμμα αντιμετώπισης κουνουπιών ανά περιοχή, πρωτεύουσα σημασία έχει η σωστή, έγκαιρη και από κοινού οργάνωσή του από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες, ΚΕΕΛΠΝΟ), που έχουν και την ευθύνη της πραγματοποίησής του, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους. Αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και ο ορισμός των φορέων εκείνων που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα προγράμματα αντιμετώπισης κουνουπιών θα πρέπει να έχουν πολυετή διάρκεια, καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης των ανάδοχων εταιρειών των έργων καταπολέμησης κουνουπιών παραμένουν πολύπλοκες και χρονοβόρες και συστήνεται να προκηρύσσονται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους.