Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αθηροσκλήρωση: Ο ρόλος των λοιμώξεων στην εκδήλωση της νόσου



Η αθηροσκλήρωση είναι πάθηση των αρτηριών που δημιουργείται από τη σταδιακή εγκατάσταση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

 

Βασικός παράγοντας κινδύνου είναι ο τρόπος ζωής και ειδικά οι διατροφικές συνήθειες, καθώς η κατανάλωση πολλών λιπαρών οδηγεί στην σταδιακή απόφραξη των αρτηριών. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει η έλλειψη συστηματικής άσκησης.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου, λιγότερο γνωστός είναι οι λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα και η βρογχίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και από αθηροσκλήρωση.

Πενταετής έρευνα σε δείγμα 826 λευκών Ευρωπαίων, ηλικίας 40-79 ετών, κατέδειξε ότι, όσοι παρουσίαζαν συχνά μολύνσεις, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηρωματικές πλάκες στις καρωτίδες από τους υπόλοιπους. Κατά συνέπεια, κινδύνευαν να πάθουν εγκεφαλικά επεισόδια.

bigstock 122038940

Για το γεγονός αυτό ευθύνεται πιθανότατα η αντίδραση του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι λοιμώξεις που πιθανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη αθηρωματικής νόσου είναι εκείνες που προκαλούνται από βακτήρια.

Εικάζουν επίσης ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι φλεγμονές που δημιουργούνται από λοιμώξεις, καθώς και ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον του εαυτού του.

Προειδοποιούν πάντως, ότι η ευρεία χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση χρόνιων λοιμώξεων -και ίσως την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης- δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.

Η καλύτερη πρόληψη περιλαμβάνει την τακτική στοματική υγιεινή, την προσεκτική διατροφή και τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Πηγή κειμένου: 

onmed