Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποτελεσματικότερες κρίνονται οι νέες τεχνικές εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας



Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας για το διάστημα 2012-2014, από την ερευνητική ομάδα HERMES (“HEllenic Real life Multicentric cErvical Screening” study group) σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά, διαπίστωσε ότι η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντή της Δ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) κ. Θεόδωρο Αγοραστό, η μελέτη αυτή  επί της ουσίας  πιστοποιήσε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Όπως είπε, η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18 – των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού - θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Ωστόσο μία ακόμα μελέτη, την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), διερεύνησε την οικονομική επίπτωση διαφόρων στρατηγικών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον προϋπολογισμό υγείας της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. 

Από τη μελέτη αυτή προκύπτει σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, ότι η υιοθέτηση του HPV DNA test εμφανίζεται να είναι μια οικονομική επιλογή και σε αρκετές των περιπτώσεων εκτιμάται ότι προσδίδει μεγαλύτερο όφελος σε όρους υγείας (ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής) και ταυτόχρονα απαιτεί συνολικά λιγότερους υγειονομικούς πόρους δημιουργώντας έτσι εξοικονομήσεις (cost-saving intervention) για τα συστήματα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.

Με βάση τα αποτελέσματα ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι «η υιοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος με πρωταρχική μέθοδο το HPV DNA test με ταυτόχρονη γονοτύπηση των στελεχών 16/18, ανά 3 έτη, δύναται να επιφέρει εξοικονόμηση σε ετήσια βάση της τάξεως των 3.641.099 ευρώ στο σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά τις εκβάσεις υγείας, μειώνοντας κατά 75% τη θνησιμότητα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον πληθυσμό».

Να σημειωθεί ότι οι νέες μελέτες έγιναν με στόχο να εξεταστούν κατά πόσο είναι αποδοτικές οι νέες τεχνικές εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αν είναι πιο οικονομικές για το κράτος.