Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Το 58% των Αμερικανών πήρε διαζύγιο από...τη ζάχαρη



Στη λογική της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, φαίνεται να έχουν εισέλθει για τα καλά οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας (Reuters/Ipsos). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.883 ενηλίκων που ζουν στις ΗΠΑ, κατά το χρονικό διάστημα 15-21 Ιανουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ποσοστό 58% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης στη διατροφή τους, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, από τη διεξαγωγή της έρευνας. Το ποσοστό αυτό, είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών, που επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, νατρίου (αλατιού), λιπαρών ουσιών, χολιστερόλης και υδατανθράκων στη διατροφή τους.

Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέστησε – για πρώτη φορά- τη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που προστίθεται κατά την προετοιμασία ή την παρασκευή γευμάτων, ώστε να είναι μικρότερη του 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Η σύσταση αυτή πρακτικά σημαίνει μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά ένα τρίτο για το μέσο Αμερικάνο, ενώ η σύσταση είναι ακόμη πιο δραστική για τους εφήβους, που προσλαμβάνουν ποσοστό 17% των ημερήσιων θερμίδων τους από τη ζάχαρη που προστίθεται στα διάφορα στάδια προετοιμασίας ή παρασκευής των γευμάτων.

Από τους συμμετεχόντες στην έρευνα, ποσοστό 50% δήλωσε ότι προσπαθούσε να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, 48% την πρόσληψη νατρίου, 46% τα διάφορα λιπαρά, 43% τη χολιστερόλη και 40% τους υδατάνθρακες.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα, ποσοστό 39% δήλωσε ότι δεν είχαν πρόθεση μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης από τη διατροφή τους. Σε απόλυτο βαθμό, το αντικείμενο της έρευνας προσδιορίστηκε στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης και όχι στον βαθμό επιτυχίας της προσπάθειας. Ωστόσο, τα στατιστικά αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους των ειδικών για τη διασύνδεση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και των επιπέδων παχυσαρκίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο “πόλεμος της ζάχαρης” στις ΗΠΑ έχει κηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στα αναψυκτικά διαφόρων τύπων, στα γλυκίσματα, αλλά και στις συσκευασμένες τροφές όπως τα δημητριακά και οι σάλτσες για μακαρονάδες.

Παράλληλα, στατιστικά στοιχεία από το εργαλείο καταγραφής τάσεων έρευνας της Google (Google Trends) επιβεβαιώνουν ότι οι αναζητήσεις με σημείο ενδιαφέροντος την “προσθήκη ζάχαρης” είναι αυξανόμενες, έχοντας φτάσει στο μεγαλύτερο σημείο της δημοτικότητάς τους, στις ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα, επί τη βάσει δεδομένων έρευνας του 2004.

Ο αριθμός των αιτημάτων έρευνας που δέχεται η Google, για προϊόντα πλούσια σε χολιστερόλη, αλάτι ή λιπαρά είναι μεγαλύτερος από αυτόν για τα προϊόντα που περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά τους, είναι σταθερή ή χαμηλή. Από την άλλη μεριά, οι αναζητήσεις της μορφής:

“Πειράζει η ζάχαρη;” είναι περισσότερο δημοφιλείς, από τις αντίστοιχες για χολιστερόλη, αλάτι ή λυπαρά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζάχαρης στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι πραγματική αιτία που προκαλεί παχυσαρκία, είναι η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων από πηγές διαφορετικές της ζάχαρης, από τη δεκαετία του '70 και μετά.