Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

1 στους 2 που παθαίνει έμφραγμα καθυστερεί να ζητήσει βοήθεια



Κάθε 3 λεπτά κάποιος στην Ευρώπη παθαίνει έμφραγμα. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς πολλοί μπερδεύουν τα συμπτώματα, νομίζοντας ότι είναι απλός, μυϊκός πόνος!

Παθαίνουν έμφραγμα, αλλά νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι άλλο, και δεν σπεύδουν σε βοήθεια, κάτι που, συχνά, τουςστοιχίζει τη ζωή.

Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την έκβαση της κατάστασης μετά από ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο. Μάλιστα 1 στους 10 αγνοεί τα συμπτώματα ακόμη και για δύο μέρες ή και για παραπάνω, πριν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για θεραπεία!

Οπότε, το μείζον ζήτημα που ενσκύπτει είναι, εάν και κατά πόσο οι πολίτες είναι ενημερωμένοι σωστά για τα ακριβή συμπτώματα ενός καρδιαγγειακού συμβάμματος, λένε οι ειδικοί από το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιάς. Όπως εξηγούν, σχεδόν το 50% της ανήκεστης βλάβης που προκαλεί το έμφραγμα στον καρδιακό μυ συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την διακοπή της παροχής αίματος σε αυτόν. Επομένως η άμεση ιατρική συμβολή είναι απαραίτητη, για να αποφύγει ο ασθενής τη μεγάλη ζημιά, που θα τον οδηγήσει πρόωρα στην καρδιακή ανεπάρκεια ή στον θάνατο. Ωστόσο μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι αρκετά ενημερωμένος, ώστε να προλάβει να βρίσκεται στα χέρια των γιατρών πριν περάσει η κρίσιμη πρώτη ώρα, από τη στιγμή που εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα.

Τα στοιχεία προέκυψαν από μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 500 επιζήσαντες από έμφραγμα, οι οποίοι απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Όπως διαπιστώθηκε, το 80% των ασθενών αρχικά δεν είχε αναγνωρίσει τα συμπτώματά του, με το 35% να πιστεύει λανθασμένα ότι οφείλονται σε δυσπεψία. Σχεδόν 50% είχε ζητήσει βοήθεια περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ενώ το 11% είχε τα συμπτώματα επί δύο ημέρες ή περισσότερο πριν συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Την τεράστια σημασία της έγκαιρης παρέμβασης σε τέτοιες περιπτώσεις επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Στέφανος Φούσας. "Επί μία έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το έμφραγμα, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος, αδυναμία και εύκολη κόπωση".

Όπως εξηγεί, το έμφραγμα δεν προκαλεί υποχρεωτικά ξαφνικό πόνο, ούτε αυτός εντοπίζεται πάνω στην καρδιά, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Αντιθέτως, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται πίσω από το στέρνο ή ακόμα και στο στομάχι και επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και του πήχη, φθάνοντας μέχρι τα δάκτυλα του αριστερού χεριού.

Μερικές φορές εκδηλώνεται και στους δύο ώμους ή μόνο στον δεξιό ώμο, προς τον τράχηλο και το σαγόνι. Ο ασθενής τον αισθάνεται συνήθως σαν ένα αφόρητο βάρος ή σαν ένα σφίξιμο ιδιαίτερα οδυνηρό, αλλά μερικές φορές τον νιώθει και σαν κάψιμο. Συχνά, εξάλλου, έχει κι άλλα συμπτώματα, όπως εμετό, εφίδρωση και μετεωρισμό (αέρια). Υπάρχουν, τέλος, περιπτώσεις, κατά τις όποιες ο πόνος είναι ήπιος και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου πόνος.