Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

"Αέναο Ταξίδι": Εκπληκτικό Ντοκιμαντέρ για την πολύπαθη Ιμβρο

Το ντοκιμαντέρ για την Ίμβρο που συγκίνησε το κοινό σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη με τίτλο Ίμβρος Αέναο ταξίδι κάνει  μια αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τον πολύπαθο λαό της, φωτίζοντας ιδιαιτέρως την πορεία της εκπαίδευσης! 
 
Οι Ίμβριοι ως ένας ιδιαίτερος λαός που ετράφη από την εκπαίδευση και πάλεψε γι αυτήν μνημονεύουν πάντα τους πνευματικούς ηγέτες τους, που ήταν η αιτία το νησί τους να γίνει αφετηρία και σημείο αναφοράς των γραμμάτων.
 
Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον διωγμό , που έμειναν στο νησί και δεινοπάθησαν , που έφυγαν ή που ξαναγύρισαν στο νησί είναι το βασικό στοιχείο που οδηγεί το σενάριο του ντοκιμαντέρ. 
 
Η περιήγηγη της κάμερας στα μέρη που μαρτυρούν την ιστορία και στις ζωές των ανθρώπων, η μουσική του Βαγγέλη Σβάρνα, η σκηνοθεσία του Νίκου Χρυσικάκη και τελικά οι αισιόδοξες παρουσίες των ανθρώπων που κατάφεραν να ξανανοίξουν τα ελληνικά σχολεία στην Ιμβρο μισό αιώνα μετά, δημιουργούν συγκίνηση, αφύπνιση και συναισθήματα χαράς αλλά και ικανοποίησης. 
Ανάμεσα στσυς πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ ξεχωριστή θέση κατέχει το πρόρωπο του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Ίμβρος είναι η γενετειρά του και το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων εκεί ήταν ένα προσωπικό του στοίχημα. 
 
 
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ είναι του διαδικτυακού περιοδικού  Πεμπτουσία ενώ την εκτέλεση και την οργάνωση της παραγωγής  έκανε η Sceptic Production υπό την διεύθυνση της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη. 
 
Έρευνα Πέπη Οικονομάκη 
επιστημονική επιμέλεια Πέτρος Παναγιωτόπουλος 
διεύθυνση φωτογραφίας Κώστας Ματίκας 
διεύθυνση φωτισμού Παναγιώτης Ποδαρόπουλος
μοντάζ Κοσμάς Φιλιούσης 
Φροντιστήριο Σεραφείμ Πολίτης
 
 
 
 
Δείτε το ντοκιμαντέρ: