Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βομβαρδισμένη πόλη η Νίσιβη στην Τουρκία – Καταστράφηκε αρχαία εκκλησία

Οι τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας κατέστρεψαν τον αρχαίο ναό και μοναστήρι του Ασσυρίου Αγίου Ιακώβου στην πόλη Νίσιβη, η οποία κατέχεται από την Τουρκία και βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με τη Συρία.

 

Η Νίσιβις, όπως γραφόταν στα αρχαία ελληνικά, ιδρύθηκε το 901 π.Χ. ως αραμαϊκή πόλη. Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Ασσύριοι το 896 π.Χ. και από τότε ήταν μια πόλη Αραμαίων και Ασσυρίων.

Στα ελληνιστικά χρόνια αποικίστηκε και από Έλληνες, Σπαρτιάτες, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν συνοριακή πόλη – ισχυρό κάστρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα σύνορα με την Περσική Αυτοκρατορία.

Σήμερα ο πληθυσμός της είναι κυρίως κουρδικός αλλά στην πόλη συνεχίζει να υφίσταται ασσυριακή μειονότητα.

Η Νίσιβη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και οι τουρκικές Αρχές συχνά επεμβαίνουν με στρατιωτικά μέσα για να καταστείλουν την κουρδική αντίσταση.

Η Νίσιβη είχε από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Τοπικός Άγιος της πόλης είναι ο Ασσύριος Άγιος Ιάκωβος, που το 309 μ.Χ. χρίστηκε επίσκοπος της πόλης και συμμετείχε και στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια.

Ο Άγιος Ιάκωβος από τη Νίσιβη ήταν και ο πρώτος χριστιανός που οργάνωσε αποστολή για να βρει την Κιβωτό του Νώε και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα μέρος της στο όρος Τζουντί, που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Άγιος Ιάκωβος, που η μνήμη του εορτάζεται από όλες τις Εκκλησίες, Ανατολική (Ελληνο)Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Μονοφυσιτική (Ασσύριοι – Αραμαίοι), λέγεται ότι λειτουργούσε σε μια σήμερα αρχαία εκκλησία που υφίσταται στη Νίσιβη. Στην κρύπτη της εκκλησίας υπάρχει και ο τάφος του.

Όπως καταγγέλλεται στο Twitter, οι τουρκικές Αρχές κατέστρεψαν την αρχαία εκκλησία, δίχως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το μέγεθος αυτής της καταστροφής.

Στην πόλη Νίσιβη είχαν κηρύξει για μια ακόμη φορά οι τουρκικές δυνάμεις απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία διήρκεσε 14 ημέρες και έληξε την Πέμπτη το πρωί.

Όλες αυτές τις ημέρες δόθηκαν σκληρές μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων, ενώ οι πρώτες εικόνες που αναρτούνται στο Twitter δείχνουν μια πόλη – εμπόλεμη ζώνη.