Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βιβλική καταστροφή στη Μοζαμβίκη από το πέρασμα του κυκλώνα Ντινεό

Eπτά άνθρωποι είναι νεκροί και 130.000 εκτοπίστηκαν εξαιτίας των βιβλικών καταστροφών από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ντινεό στην Μοζαμβίκη.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανέφερε επίσης τον τραυματισμό 55 ανθρώπων, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση». 
 
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών, 130.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 22.000 σπίτια έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και 49 νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, 105 σχολεία και δημόσια κτίρια. Πολλοί δρόμοι έχουν αποκοπεί από πτώσεις δέντρων και από πλημμύρες στην επαρχία Ινιαμπάνε, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. 

Ο Ερυθρός Σταυρός και της Ερυθρά Ημισέληνος έχει στείλει ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. «Ο εκτοπισμός οικογενειών, η διακοπή παροχής υπηρεσιών υγείας και η προοπτική για τεράστιες πληµµύρες και μόλυνση των υδάτων αποτελούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο Τζέιμι Λεσουέρ, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην νότια Αφρική. 

Το πέρασμα κυκλώνων προκαλεί συχνά μαζικές πλημμύρες στην χώρα. Το 2000, 800 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το πέρασμα τροπικού κυκλώνα, ενώ τουλάχιστον 100 σκοτώθηκαν το 2015. Ο Ντινεό υποβαθμίστηκε την Παρασκευή σε τροπική ύφεση και κατευθυνόμενος ανατολικά προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής και στην Ζιμπάμπουε.