Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βίντεο: Η μαζική πορεία χιλιάδων προσφύγων από την Ουγγαρία στην Αυστρία

Μαζική «αποχώρηση» από την Ουγγαρία αποφάσισαν χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζοντας πεζή απόσταση περίπου 190 χιλιομέτρων, προκειμένου να φτάσουν στα σύνορα με την Αυστρία, έχοντας την αυθόρμητη συνδρομή  περαστικών που τους προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης. 

Οι πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας επί πολλές ημέρες είχαν δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή πως θέλουν να διανύσουν με τα πόδια την απόσταση μέχρι την Αυστρία, καθώς η Βουδαπέστη εντείνει προσπάθειες να τους μεταφέρει παρά τη θέλησή τους σε καταυλισμούς πρώτης υποδοχής.

Η Ουγγαρία έχει ακυρώσει τα δρομολόγια τρένων που ξεκινούν από τη Βουδαπέστη με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Τα διεθνή δρομολόγια εξακολουθούν να μην εκτελούνται για τέταρτη ημέρα από το σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις εκεί παραμένουν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες.

Εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο τρένο που ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και αρνούνται να οδηγηθούν σε καταυλισμό δηλώνουν ότι θα ενωθούν και εκείνοι με την πορεία που ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη, εάν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν με τρένο το ταξίδι τους.

Σημειώνεται ότι στην Ουγγαρία, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης στην κεντρική Ευρώπη, έφθασαν περίπου 3.300 πρόσφυγες μόνο την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).