Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παυλόπουλος και Ιερώνυμος ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Μυκόνου

Θερμή υποδοχή μέα σε κλίμα λαμπρότητας επεφύλασσαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στη Μύκονο.

Η επίσκεψή τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Εκκλησίας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτονται το νησί. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την λειτουργικές εκδηλώσεις μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε πρώτο στο νησί των ανέμων χθες Τετάρτη, με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους να του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή. Τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, κληρικοί της Μητροπόλεως και οι φορείς του νησιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε το θαυμασμό του για το νησί, και με αφορμή την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της τοπικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «και η Εκκλησία και η Πολιτεία αναφέρονται στον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Χωρίς ανθρώπους δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία. Με μια, όμως, διαφορά: Η Εκκλησία δεν διώχνει κανένα, δεν χωρίζεται από κανένα, αλλά τους αγκαλιάζει όλους! Και η προσφορά Της, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, είναι συνάρτηση της προσπάθειας όλων, της ευρύτερης οικογένειας, που φροντίζει τα αδύναμα μέλη της. Σήμερα δεν χρειάζονται υψωμένες γροθιές, αλλά χέρια ενωμένα, ενότητα και πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας».

Παρών στην υποδοχή του Αρχιεπισκόπου ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσαρντινάκης και άλλοι επίσημοι.

Ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Μυκόνου

Στο νησί της Μυκόνου βρέθηκε σήμερα και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στη Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου και αργότερα μαζί με τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι Δημότες Μυκόνου.

Στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Μυκόνου, την οποία επισκέπτεται από το πρωί για να παραστεί στον εορτασμό του προστάτου και πολιούχου του νησιού, Αγίου Αρτεμίου.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες για την τιμή, αναφέρθηκε στις προσωπικές του μνήμες από το νησί, που σχετίζονται με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας: «Γνώρισα τη Μύκονο και δέθηκα μ' αυτήν σχετικώς πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του μεγάλου ηγέτη και οραματιστή της Ελλάδας. Κι οφείλω να εξομολογηθώ αλλά και να καταθέσω ότι η αγάπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μύκονο δεν πρέπει ν' αποδίδεται στο ότι έκανε εδώ, ως τον θάνατό του, καλοκαιρινές διακοπές. Και τούτο διότι ίδιον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι δεν έκανε ποτέ διακοπές, με την έννοια που αποδίδει στη λέξη ο καθημερινός άνθρωπος. Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- του οποίου τον πολιτικό χαρακτήρα επηρέασε καθοριστικώς ο Προμηθέας και όχι ο Διόνυσος- η Μύκονος του φωτός και του ανέμου υπήρξε ένας ιδεώδης τόπος περισυλλογής, προκειμένου ο χρόνος να μετατραπεί σε περίοδο αναζήτησης πρακτικών λύσεων αναφορικά με την εξυπηρέτηση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, στην πιο γνήσια και ανιδιοτελή μορφή του».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του θα τον καθοδηγεί, εφεξής, το χρέος που απορρέει, τόσο από την παγκόσμια ακτινοβολία του νησιού, όσο και από τις εθνικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή.