Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Εγκυος γυναίκα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- Αυτό που έδειξε όμως το υπερηχογράφημα...

Η νέα τεχνολογία υπερήχων υψηλής ευκρίνειας 4-D, επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στο έμβρυο. Πριν από λίγα χρόνια, όλα αυτά ήταν απλά εικασίες των γιατρών, αλλά τώρα, αυτές οι νέες εικόνες δείχνουν ότι τα έμβρυα 24 έως και 36 εβδομάδων κύησης, επηρεάζονται σοβαρά από το κάπνισμα της μητέρας τους.
 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2015, στο παιδιατρικό περιοδικό Acta. Συμμετείχαν 20 έγκυες μητέρες. Τέσσερις από αυτές κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα την ημέρα, ενώ οι δεκαέξι δεν κάπνιζαν καθόλου.
 
Κάθε γυναίκα έκανε τέσσερις υπερήχους κατά τη διάρκεια τριών μηνών. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, έδειχναν ενοχλημένα και αγχωμένα. Στριφογύριζαν και έκαναν περισσότερες κινήσεις με το στόμα τους. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το κεντρικό νευρικό τους σύστημα δεν αναπτύσσονταν με τον ίδιο ρυθμό που αναπτύσσονταν στα έμβρυα των μη καπνιστών.
 
Όλα τα μωρά της μελέτης γεννήθηκαν υγιή. Ωστόσο, οι γιατροί ήταν ανένδοτοι με τη στάση τους. Πιστεύουν ακράδαντα, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για μια μητέρα να καπνίζει όταν είναι έγκυος, πιστεύοντας ότι είναι ένα πράγμα που μπορεί να ελέγξει.
 
«Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις κινήσεις του εμβρύου και πρέπει να ελέγχονται. Η έκθεση στη νικοτίνη όμως, έχει επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου πέρα και πάνω από τις επιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης», δήλωσε η Dr. Nadja Reissland, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Durham.
 
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να:
 
Αυξήσει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού
Είναι η αιτία χαμηλού σωματικού βάρους του βρέφους
Προκαλέσει βλάβη των ιστών στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο του βρέφους
Αποτρέψει το μωρό από το να πάρει αρκετό οξυγόνο