Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Το αυθεντικό ντοκουμέντο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Τη «Μεγάλη Βδομάδα» της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου μοιραστήκαμε: άλλοι στις συνελεύσεις του «πρώτου σοβιέτ εργατών» στο κτήριο Γκίνη, άλλοι στις προκηρύξεις, άλλος στο ραδιοσταθμό «Εδώ Πολυτεχνείο» κι εγώ, ως συνήθως, με την κάμερα της ΚΙΝΟ, παντού όπου ήταν ανθρωπίνως δυνατό». Κ. ΖΗΡΙΝΗΣ 

Σε λιγότερες από 10 ημέρες η επέτειος της 17ης Νοέμβρη του 1973 θα ξαναγυρίσει μνήμες πίσω και θα εξεγείρει τη φαντασία και την αναζήτηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων παιδιών που δεν το έζησαν, αλλά το ονειρεύονται.  Ακολούθησαν κι άλλες εξεγέρσεις έκτοτε. Οι μεγαλύτερες θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μπροστά μας. Ως Ιστορική, κοινωνική και ηθική αναγκαιότητα.

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε, σε όσους δεν το έχετε δει, αυτούσιο, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Κ. Ζηρίνη για το Πολυτεχνείο. Ιστορικό ντοκουμέντο χωρίς κανένα μοντάζ, κανένα φτιασίδωμα, καμία ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία. Ρέει όπως έρρεε το αίμα εκείνες τις ματωμένες μέρες του Νοέμβρη του 1973. Ρέει όπως ρέει κάθε εξέγερση. Όπως ένας ορμητικό φουσκωμένο ποτάμι που μπορεί να παρασύρει στο διάβα του όλη την αδικία του κόσμου.