Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Απεβίωσε ο Ιάπωνας ηθοποιός της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, Μικιτζίρο Χίρα

O διάσημος Ιάπωνας ηθοποιός της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, Μικιτζίρο Χίρα, εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του, στην Σεταγκάγια του Τόκιο, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Μικιτζίρο Χίρα παρά την προχωρημένη ηλικία του συνέχιζε να δίνει παραστάσεις στο θέατρο μέχρι και τις αρχές του Οκτωβρίου στο έργο Χρυσηίδα (Cressida), ενώ πέρυσι πρωταγωνιστούσε στη Μήδεια, σύμφωνα με τους Japan Times.

Το ελληνικό κοινό τον είχε αποθεώσει το 1983 και το 1984 στις παραστάσεις της Μήδειας στο Λυκαβηττό και το Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του Γιούκιο Νιναγκάουα, ενώ οι συγκλονιστικές ερμηνείες του αποτελούν σταθμό στην υποκριτική του αρχαίου ελληνικού δράματος. Επίσης, το 1986 είχε πρωταγωνιστήσει και στον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή που είχε ανέβει στο Τόκυο.

Ανάμεσα στα έργα που έχει πρωταγωνιστήσει είναι Μάκβεθ, Άμλετ, Φάουστ, Ιλιάδα, Οιδίπους Τύραννος, Συρανό Ντε Μπεζεράκ, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, η Όπερα της Πεντάρας, Βασιλιάς Ληρ.

Ο Χίρα τιμήθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας δύο φορές, το 1998 με το «Medal with Purple Ribbon» και το 2005 με το « Order of the Rising Sun, Gold Rays and Rosette».