Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το facebook θέλει να γίνει τράπεζα



Μπήκε στους υπολογιστές των περισσότερων ανθρώπων - σήμερα αριθμεί πάνω από 1,2 δισ. μέλη, εκ των οποίων περίπου 4,5 εκατ. στην Ελλάδα - και έμαθε τις προτιμήσεις, τις ασχολίες και τις συνήθειές τους.

Θέλησε να αποκτήσει τον έλεγχο των φωτογραφιών που ανταλλάσσουμε online εξαγοράζοντας το Instagram. Πρόσφατα εισέβαλε και στα κινητά μας κάνοντας δικό του το WhatsApp, τη μεγαλύτερη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα. Τώρα το facebook επιχειρεί να βάλει χέρι και στο πορτοφόλι μας.

Αποταμίευση. Το κοινωνικό δίκτυο του 30χρονου Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχεδιάζει να λανσάρει στην ευρωπαϊκή αγορά μια υπηρεσία πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποταμιεύουν χρήματα στο facebook και να τα χρησιμοποιούν για να κάνουν αγορές ή να τα στέλνουν σε άλλους χρήστες - ανταγωνιζόμενο έτσι εταιρείες όπως η Western Union.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το facebook έχει ζητήσει έγκριση από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας για την εκτέλεση συναλλαγών με τη μορφή εμβασμάτων και ηλεκτρονικού χρήματος (e-money) σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβει το πράσινο φως και να γίνει η πρώτη... τράπεζα στον χώρο των social media.

Αυτό θα επιτρέψει στο facebook να εκδίδει ηλεκτρονικό χρήμα που θα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως passporting (σ.σ.: το δικαίωμα μιας εταιρείας που εδρεύει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο να δραστηριοποιείται σε άλλο κράτος του ΕΟΧ χωρίς να λαμβάνει ειδική άδεια από αυτό).

Το κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται σε συζητήσεις με τουλάχιστον τρεις βρετανικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων μέσω Διαδικτύου και smartphones: την TransferWise, τη Moni Technologies και την Azimo.

Στην περίπτωση της τελευταίας το facebook φέρεται να έχει προσφερθεί να καταβάλει στην εταιρεία 10 εκατ. δολάρια για να προσλάβει έναν από τους συνιδρυτές της στη θέση του διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης του κοινωνικού δικτύου.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές της αγοράς του Διαδικτύου εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν οι καταναλωτές θα εμπιστευθούν τα χρήματά τους στο facebook, το οποίο ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει δεχθεί επικρίσεις για κακή χρήση ή ελλιπή προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Μεταξύ άλλων, έχει κατηγορηθεί για την πρακτική της «εξόρυξης δεδομένων» (data mining) και τη χρήση τους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Μάχη για τις e-πληρωμές. Το εγχείρημα του facebook σηματοδοτεί μια στρατηγική αλλαγή για την εταιρεία, τα έσοδα της οποίας προέρχονται κυρίως από διαφημίσεις. Χρονικά συμπίπτει με τις προσπάθειες άλλων γιγάντων του Διαδικτύου να μετατρέψουν τα σάιτ τους σε χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες για φορητές συσκευές.

Τα τελευταία χρόνια η Google επιχειρεί να καθιερωθεί στον χώρο των συναλλαγών αυτού του είδους μέσω της υπηρεσίας Google Wallet, η οποία όμως δεν έχει καταφέρει να γίνει δημοφιλής. Παράλληλα, η Vodafone έχει λάβει άδεια για συναλλαγές ηλεκτρονικού χρήματος στην Ευρώπη.

Το facebook παρέχει ήδη υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών στις ΗΠΑ για αγορές εφαρμογών από τους χρήστες. Το 2013 έγιναν μέσω του κοινωνικού δικτύου συναλλαγές αξίας 2,1 δισ. δολαρίων σχεδόν αποκλειστικά για αγορά παιχνιδιών όπως τα Candy Crush Saga και Farmville.

Το facebook παίρνει προμήθεια 30% για αυτές τις συναλλαγές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% των εσόδων του.