Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Έξυπνη"... περούκα από τη Sony!



Η περούκα συνδέεται ασύρματα με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, βοηθώντας το άτομο που την φοράει να προσανατολιστεί σε περίπτωση που έχει χαθεί, δίνοντας του οδηγίες κατεύθυνσης, μέσω μιας ενσωματωμένης συσκευής GPS.

Οι περισσότεροι μπορεί να γελάσουν, ή να θεωρήσουν... παρανοϊκή μια τέτοια εφεύρεση. Η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη, πρωτότυπη, αλλά και πρακτική ανακάλυψη.

Η περούκα συνδέεται ασύρματα με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, βοηθώντας το άτομο που την φοράει να προσανατολιστεί σε περίπτωση που έχει χαθεί, δίνοντας του οδηγίες κατεύθυνσης, μέσω μιας ενσωματωμένης συσκευής GPS.

Η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, προσδιορίζεται μέσω ειδικών "βομβητών" που τοποθετούνται στο κεφάλι του ατόμου.

Εκτός όμως από αυτήν την ανακάλυψη, υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο κατά το οποίο ειδικοί αισθητήρες εκπέμπουν ηλεκτρικά σήματα, μέσω ειδικών αισθητήρων που θα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, δίνοντας τις ανάλογες εντολές.

Εκτός όμως από την... κάλυψη ενός καραφλού κεφαλιού, ή την λειτουργια GPS, η "εξυπνη περούκα" θα έχει και άλλες πρακτικές λειτουργίες, όπως αισθητήρες που θα μετράνε τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, ενώ ουσιαστικά μπορεί να αποθηκεύει ήχους και εικόνες, τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να παρακολουθεί αργότερα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στη διάρκεια μάλιστα της παρουσίασης των ηλεκτρονικών διαφανειών, αυτός που φοράει αυτό το αξεσουάρ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φαβορίτες του για να προχωρήσει στην επόμενη διαφάνεια, τραβώντας αναλόγως τη δεξιά ή την αριστερή.

"Το κρανίο είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός μας. Οι δονήσεις που εντοπίζονται εκεί βοηθούν πολύ την εφεύρεση μας" εξηγούν σε άρθρο τους οι ερευνητές που εμπνεύστηκαν την περούκα, οι Χιροάκι Τομπίτα και Τακούγια Κούζι.

"Υπάρχει μεγάλος αριθμός αντικειμένων στα οποία έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα: γυαλιά, ρούχα, παπούτσια κλπ., αλλά στην πλειονότητά τους δεν έχουν σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία" δήλωναν  οι εφευρέτες της Smartwig.

Η Sony έχει ουσιαστικά να κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο των εφευρέσεων από το 1979, τότε που είχε φέρει την επανάσταση με το Walkman, το οποίο είχε γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία.

Μετά την επανάσταση που έφερε με το 1979, η Sony δεν έχει εφεύρει τα τελευταία χρόνια κάποιο προϊόν που να έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τον τρόπο διασκέδασης και να έχει γνωρίσει τέτοια παγκόσμια επιτυχία όπως αυτή του γουόκμαν.

Ο Καζούο Χιράι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony, ανακοίνωσε πως ο όμιλος θα αυξήσει τα κεφάλαια που προορίζονται για την δημιουργία φορητών συσκευών, όπως για παράδειγμα μια νέα γενιά έξυπνων ρολογιών, ένα πεδίο στο οποίο έχει ήδη να αντιμετωπίσει τη νοτιοκορεάτικη Samsung, ενώ και η αμερικανική Apple δημιουργεί επίσης ένα "iWatch".