Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Το Twitter υπέκυψε και έδωσε στοιχεία χρηστών του στις γαλλικές αρχές



Σε μια πολύ σημαντική απόφαση προχώρησε το Twitter, καθώς μετά από αίτημα των γαλλικών αρχών θα δώσει τα στοιχεία χρηστών του, που έχουν αναρτήσει αντισημιτικά σχόλια, παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Γαλλίας.
Η υπόθεση δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εταιρείες όπως το Twitter, καθώς από τη μια έχουν να υπερασπίσουν την ελευθερία του λόγου, αλλά από την άλλη πρέπει να προσαρμοστούν στους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Το Twitter έδωσε δικαστική μάχη επί μήνες, απέναντι σε δύο Ενώσεις Γάλλων πολιτών, που απαιτούσαν τα στοιχεία των συγκεκριμένων χρηστών, ωστόσο την Παρασκευή η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι έδωσε τις πληροφορίες σε έναν ανακριτή στο Παρίσι.

"Ανταποκρινόμενοι σε ένα βάσιμο νομικό αίτημα, το Twitter παρείχε στον ανακριτή του Παρισιού, τα στοιχεία συγκεκριμένων χρηστών, που παραβίασαν τη γαλλική νομοθεσία", ανακοίνωσε η εταιρεία.

Όλα ξεκίνησαν όταν την περασμένη χρονιά αναρτήθηκαν σχόλια κατά των Εβραίων, καθώς και ανέκδοτα για το Ολοκαύτωμα, η άρνηση του οποίου είναι ποινικά κολάσιμη στη Γαλλία. Παρά το ότι το Twitter αφαίρεσε τις αναρτήσεις, ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη, που οδήγησε στην απόφαση της Παρασκευής.

Η Γαλλική Ένωση Εβραίων Σπουδαστών και η ομάδα "SOS Racisme", ζήτησαν τα ονόματα των χρηστών, που είχαν προβεί στα προσβλητικά σχόλια και τον περασμένο Ιανουάριο, γαλλικό δικαστήριο, διέταξε το Twitter να απαντήσει θετικά.

Ακολούθησε αίτηση από το Twitter, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η Γαλλική Ένωσης Εβραίων Σπουδαστών, προχώρησε σε αγωγή 50 εκατ. δολαρίων ενάντια στην εταιρεία, που τελικά υπέκυψε.

Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και έχει θορυβήσει τους χρήστες του Twitter παγκοσμίως, καθώς οι πιέσεις των κυβερνήσεων για να βρουν τα πρόσωπα πίσω από τα ψευδώνυμα εντείνονται.

Πάντως, κορυφαίοι νομικοί υποστηρίζουν ότι το Twitter θα μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο, ζητώντας από τις γαλλικές αρχές να καταθέσουν την αίτησή τους στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.