Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νίκολα Μέντελσον: Από σούπερ μαμά 4 παιδιών... αφεντικό του Facebook



Η Νίκολα Μέντελσον είναι 41 ετών και μια συνηθισμένη μητέρα τεσσάρων παιδιών η οποία πήρε έξι μήνες άδεια μητρότητας για κάθε της γέννα, για να είναι κοντά στα παιδιά της. Πιστεύει ότι δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην οικογενειακή ζωή των επιτυχημένων γυναικών, (θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες). Ωστόσο, δεν είναι μία συνηθισμένη μαμά.

Δεν θυσιάζει ποτέ τα σαββατοκύριακά της για τη δουλειά

Επί 16 χρόνια είχε επιλέξει να εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα γιατί πίστευε ότι αυτό είχαν ανάγκη τα παιδιά της. Από τότε που ανέλαβε την ιδιαίτερα απαιτητική θέση της αντιπροέδρου του Facebook (έχει αναλάβει την ανάπτυξή του σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική) εργάζεται κανονικό 5ήμερο αλλά δεν θυσιάζει ποτέ τα σαββατοκύριακά της για τη δουλειά.

Η σούπερ μαμά σε μια από τις σημαντικότερες θέσεις εργασίας στον κόσμο

Η 41χρονη, που από τον Ιούλιο έχει αναλάβει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στον κόσμο των social media, είναι μία σούπερ μαμά τεσσάρων παιδιών ηλικίας από 8 έως 16 ετών.

Παρά το γεγονός ότι παντρεύτηκε και έγινε μητέρα νωρίς, αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει μια αξιόλογη καριέρα 15 ετών, που την οδήγησε στην ιδιαίτερα απαιτητική θέση της αντιπροέδρου του facebook.

Μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο

Πλέον ηγείται χιλίων ανθρώπων, και έχει κερδίσει τον θαυμασμό της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, για την ικανότητά της να συνδυάζει την καριέρα της με την οικογένεια.

Εχει δυναμικό background από τον χώρο της διαφήμισης, αφού πέρασε 20 χρόνια σε δημιουργικά γραφεία, πριν εγκαταλείψει τη δουλειά της ως εκτελεστικός πρόεδρος της Karmarama και πρόεδρος του Institute of Practitioners in Advertising (η πρώτη γυναίκα στον κλάδο), για να γίνει μέλος του Facebook.

Με την κίνηση αυτή σφράγισε τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο, και αποτελεί πρότυπο για όλες τις εργαζόμενες μητέρες.

Πριν από λίγους μήνες, η Μέντελσον μίλησε στη σύνοδο κορυφής των «πιο ισχυρών γυναικών» του Fortune, όπου τόνισε ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα κουλτούρας που κρατούν τις γυναίκες πίσω, ενώ εκείνη είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τις επόμενες γενιές γυναικών.

Θέλει να εμπνεύσει την κόρη της

«Θέλω να είμαι σίγουρη ότι θα εμπνεύσω την 18χρονη κόρη μου, με τον ίδιο τρόπο που θα έκανα με τους γιους μου, να κάνουν αυτό που θα παθιαστούν. Στις επιχειρήσεις που έχω εργαστεί, έχω δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για τις γυναίκες για να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στα κορίτσια ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές στα μαθηματικά ή στη φυσική επειδή αυτά είναι για τα αγόρια.»

Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας

«Μιλάμε για τη σημασία της αλλαγής κουλτούρας που σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν την κορυφή των επιχειρήσεων και να αναλάβουν ρόλους που θα τις κάνουν να διαπρέψουν».

«Υπάρχουν γυναίκες σε μεγάλες θέσεις, απλά δεν είναι αρκετές. Οι γυναίκες δεν τολμούν να ασχοληθούν με επαγγέλματα που θεωρούνται κατ" εξοχήν ανδρικά, γιατί το περιβάλλον τους τις αποθαρρύνει. Η πεποίθηση ότι μόνο οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη είναι ικανοί να ασχοληθούν με συγκεκριμένους τομείς όπως η μηχανική ή η τεχνολογία, είναι για τα σκουπίδια...»