Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαγικές εικόνες από το νησί της Αφροδίτης



Σύμφωνα με τον μύθο, στα νερά των Κυθήρων γεννήθηκε η Αφροδίτη και από το νησί αυτό φαίνεται να πήρε και το όνομα Κυθέρεια.

Το αναφέρουν ο Όμηρος, στο έπος της Ιλιάδας αλλά και ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ο Αριστοτέλης και ο Ξενοφών.

Τα Κύθηρα- ή Τσιρίγο, σύμφωνα με την ενετική ονομασία- βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, στο σημείο που ενώνονται τρία πελάγη. Με μήκος ακτογραμμής που φτάνει τα 90 χιλιόμετρα, είναι προφανές γιατί το νησί είναι πολύ αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός.

Δεν είναι όμως μόνο οι θάλασσες και οι παραλίες του που προσελκύουν σαν μαγνήτης τους ταξιδιώτες. Οροσειρές- μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά- οροπέδια, βαθιά φαράγγια, ποτάμια, καταρράκτες, λιμνούλες, μεγάλα πλατάνια και πλούσια βλάστηση συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον φυσικό ψηφιδωτό των Κυθήρων, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ενέργεια του νησιού, τα κάνει ακαταμάχητα.

Διάσπαρτα χωριουδάκια φωλιασμένα σε διάφορα σημεία του νησιού είναι οι «σταθμοί» των επισκεπτών στην περιήγησή τους στα Κύθηρα. Στον νότο κυριαρχούν η πρωτεύουσα Χώρα και το Καψάλι. Χτισμένη σε στρατηγικής σημασίας σημείο, στην κορυφή του βουνού, επιβλέπει προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρχοντικά και μικρά σπιτάκια ενώνονται με στενά δρομάκια κάτω από την επιβλητική σκιά του ενετικού κάστρου. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων ενώ στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο Καψάλι, που μοιάζει να σχηματίζει το γράμμα «ω», χτυπά η κοσμοπολίτικη καρδιά του νησιού, με υπέροχη θέα στη Χώρα αλλά τη νησίδα Χύτρα. Τα διατηρητέα Αρωνιάδικα, η γραφική Αγία Πελαγία, ο «κυκλαδίτικος» Αβλέμονας, το δραστήριο Λιβάδι, τα Μητάτα με την πανοραμική θέα και ο Μυλοπόταμος με τους νερόμυλους,  τα τρεχούμενα νερά και το καθηλωτικό σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του.

ΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑΚΥΘΗΡΑ