Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Καρέα στον Υμηττό



Η παλαιά Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καρέα Αττικής βρίσκεται στο υπέροχο δάσος του Καρέα, στη δυτική πλαγιά του Υμηττού και κοντά στα αρχαία λατομεία του «Καρά», στην περιοχή του Βύρωνα.

Ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια, μεταξύ του 11ου-12ου αιώνα. Στη θέση αυτή υπήρχε ήδη από την παλαιοχριστιανική εποχή ναός, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του κτίστηκε επάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα του 4ου π.Χ. αιώνα. Το μοναστήρι του Καρέα ήταν ανδρικό, ενώ στις μέρες μας είναι γυναικείο.

Το παλαιό Καθολικό της μονής, τιμώμενο στον Τίμιο Πρόδρομο, είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός και παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον. Η είσοδος γίνεται από θύρα με μαρμάρινο θύρωμα. Στο δάπεδο του Καθολικού βρέθηκε εντοιχισμένο τμήμα επιτύμβιας πλάκας, παλαιοχριστιανικής εποχής, με επιγραφή: Νικαγόρας διακονίσσης.

Κατά τον 17ο αιώνα στη μονή Καρέα μόναζε ο ιατροφιλόσοφος Πέτρος Παπασταμάτης (Πετράκης) από τη Δημητσάνα, ο οποίος κατά τη μοναχική κουρά του, ονομάστηκε Παρθένιος μοναχός (1686 μ.Χ.). Ο Παρθένιος ανακαίνισε το 1673 μ.Χ. την Ιερά Μονή Ασωμάτων, την επονομαζομένη «Πετράκη» , που μέχρι τότε ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέα και η οποία ακριβώς από το όνομα του ανακαινιστή εκείνου προσέλαβε την επωνυμία αυτή. Από το 1796 μ.Χ., η μονή Καρέα ερημώθηκε και παρήκμασε. Μάλιστα, οι όροι αντιστράφηκαν και έγινε πλέον μετόχι της μονής Πετράκη.

Η μονή Καρέα, ύστερα από σχεδόν δύο αιώνες εγκατάλειψης, επανιδρύθηκε το 1971 από γυναικεία αδελφότητα, η οποία με τη συνεργασία της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ξεκίνησε το πρόγραμμα αποκατάστασης, ανακαίνισης και επέκτασης της ερειπωμένης μονής.

Το 1985 χτίστηκε το νέο Καθολικό, που τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Σημαντικό είναι επίσης το πνευματικό και εκδοτικό έργο της μονής (μέσω των εκδόσεων «Ετοιμασία»). Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου και στις 25 Μαρτίου.

Η μονή παραμένει ανοικτή για τους προσκυνητές καθημερινά, τις εξής ώρες:

Πρωί: 8.00 π.μ.–12.00 και απόγευμα: 4.00 μ.μ.–7.30 μ.μ. (κατά τη θερινή περίοδο – έως τη δύση του ηλίου τη χειμερινή περίοδο)

Τηλ.: (+30) 2107652746 και 2107608271 (Το τηλέφωνο λειτουργεί από τις 10.30΄έως τις 12.30΄π.μ. και από τις 17.00΄ έως τις 19.00 μ.μ.)

Η γραμμή 203 του ΟΑΣΑ (στάση 4η Καρέα, αφετηρία "Ακαδημία") εξυπηρετεί τους επισκέπτες

Ιστοσελίδα Ιεράς Μονής: www.imaik.gr