Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη



Η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο στο νομό Ηρακλείου, περίπου 30 χλμ από την πόλη, στο δρόμο προς το Μεταξοχώρι Μονοφατσίου. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Η ονομασία «Επανωσήφης» δόθηκε πιθανότατα από τον άρχοντα της περιοχής Λαγγουβάρδο, ο οποίος είχε δύο βοσκούς με το ίδιο όνομα, Σήφης. Για να τους ξεχωρίζει έδωσε τα ονόματα Επάνω-Σήφης και Κάτω-Σήφης. Έτσι επικράτησε η προσωνυμία, Άγιος Γεώργιος του Επανωσήφη.

Κατά της διάρκεια της Τουρκοκρατίας η μονή του Επανωσήφη υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο, όπου εκπαιδεύτηκαν πολλοί

κληρικοί, ενώ το 1821 μαρτύρησαν στη μονή 18 μοναχοί της. Πλούσια υπήρξε η δράση της και κατά την γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να την λεηλατήσουν.

Η προσφορά της Ιεράς Μονής Επανωσήφη είναι ανυπολόγιστη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σημερινή Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, το Ορφανοτροφείο και το κτίριο που στεγάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κτίστηκαν σε οικόπεδο της μονής και με δικά της έξοδα.

Στη μονή υπάρχουν αρκετά τεμάχια ιερών λειψάνων, όπως του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης, του Ιερού Χρυσοστόμου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Μεθοδίου του Κρητός κ.ά. Το νέο Καθολικό της είναι του 19ου αιώνα.

Είναι ανδρική μονή με 30 περίπου μορφωμένους μοναχούς και Καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου).

Τηλ. μονής: (+30) 2894051231

Πηγή φωτ.: epanosifi.blogspot.com