Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Μανδρών - Ενας ιστορικός Ναός σε ένα χωριό Ποντίων



Απλός, μα συνάμα λαμπρός ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Μάνδρες του Νομού Κιλκίς αποτελεί το σημείο κατατεθέν για την περιοχή.

Το 1864 ανεγέρθη ο Ιερός Ναός έπειτα από προσπάθειες των κατοίκων, που μερικά χρόνια αργότερα θα δουν τον τόπο να αλλάζει όψη.

Ο λόγος ήταν οι πρόσφυγες από τον Πόντο που έφτασαν στην περιοχή και έφτιαξαν τα νέα τους σπίτια. Οι κάτοικοι των Μανδρών είναι πρόσφυγες από την κωμόπολη Μανδρίτσα της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). Οι πρόγονοι τους ήταν Αρβανίτες, με έντονη εθνική Ελληνική συνείδηση και συμμετοχή στους αγώνες του έθνους. Κατά την παράδοση, αλλά και σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ιστορικών (Α.Βακαλόπουλος, Α. Μαικίδης), η καταγωγή τους ήταν από την περιοχή της Κορυτσάς (Βιθκούκι) και την περιοχή του Σουλίου.

Το χωριό χτίστηκε το 1914 πάνω στα ερείπια του κατεστραμμένου χωριού Αμπάρκιοϊ. Στην ίδια περιοχή υπήρχε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο οικισμός.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το καμπαναριό της δεσπόζει στην πλαγιά του χωριού. Επίσης, σε δασύλλιο πλησίον του χωριού λειτουργεί και το παρεκκλήσι της Παναγίας Αρβανίτισας. Ενώ το κέντρο του οικισμού κοσμεί ένας παραδοσιακός Μύλος.