Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης



Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους.

Χτισμένη σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ, η μονή αποθησαυρίζει την ιερά εικόνα της πολιούχου του νησιού, Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαριωτίσσης.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τη μονή ανάγονται στο 1696. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Την εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου (που βρίσκεται στο Καθολικό της μονής) την ονόμασαν «Καθαριώτισσα», επειδή τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο κάποιοι βοσκοί στο μέρος του σημερινού μοναστηριού, μέσα στα κάθαρα, τα οποία έβαλαν φωτιά οι βοσκοί για να καθαρίσουν τον τόπο και να βρουν την αιτία του εκτυφλωτικού φωτός που έβγαινε από το μέρος αυτό, από όπου έπειτα εντοπίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η μονή πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) κατά την εκκλησιαστική τάξη. Μετά τη Θεία Λειτουργία, η ιερά εικόνα λιτανεύεται μέχρι το επιβλητικό καμπαναριό της μονής, που δεσπόζει της πόλεως και του όρμου του Βαθέος και έτσι, η Κυρά των Καθαρών από τον υψηλό Της Θρόνο ευλογεί το νησί.

Στην Ιερά Μονή Καθαρών φυλάσσονται λείψανα των Αγίων Παρασκευής, Ελευθερίου, Χαραλάμπους, Ανδρέου Κρήτης κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στο μοναστήρι έντονη ανακαινιστική και εξωραϊστική δραστηριότητα, με τη βοήθεια και τη συνδρομή των ευσεβών Ιθακησίων. Στη μονή ανήκουν 3 μοναχοί, με Καθηγούμενο τον Αρχιμ. Σεβαστιανό.

Τηλ.: (+30) 26740 33460