Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιερά Μονή Παρακλήτου στον Ωρωπό της Αττικής (Φωτό)



Η ανδρική Ιερά Μονή Παρακλήτου βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στη θέση Mετόχι της περιοχής Ωρωπού Αττικής, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα του Eυβοϊκού και ατενίζει τα βουνά της Εύβοιας.

Όπως φανερώνει και η ονομασία της περιοχής, ήταν παλαιό μοναστηριακό μετόχι, πιθανότατα της Iεράς Mονής Kοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ενώ στα πρώτα χρόνια λίγο πριν την επίσημη ίδρυσής της το 1978, υπήρξε μετόχι της αγιορείτικης Ιεράς Mονής του Aγίου Παύλου.

Οι σχέσεις της μονής με το Άγιον Όρος είναι στενές, εξαιτίας της παρουσίας του ιδρυτή της και πρώτου Ηγούμενού της, αρχιμανδρίτη Xερουβείμ Aγιαννανίτη (1920-1979), του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο μοναστήρι.

Ο γέροντας Χερουβείμ, προικισμένος με εξαιρετικά χαρίσματα, μετά την αναχώρησή του από το Άγιον Όρος για λόγους υγείας, συγκέντρωσε γύρω του πολλά πνευματικά παιδιά, μερικά από τα οποία συγκρότησαν την πρώτη ιεραποστολική αδελφότητα. Έτσι, η μονή Παρακλήτου ακολουθεί μέχρι σήμερα την αγιορείτικη τάξη. Επίσης, από αδελφούς της μονής Παρακλήτου ανακαινίσθηκε και επανδρώθηκε το αγιορείτικο κελλί του οσίου Nείλου του Mυροβλύτου.

Δεύτερος ηγούμενος, από το 1979 ως το 1980, χρημάτισε ο αρχιμ. Iγνάτιος (Πουλουπάτης, 1927-1987), πρώτος υποτακτικός του π. Χερουβείμ, που μόχθησε μαζί του για τη δημιουργία του μοναστηριού. Tρίτος ηγούμενος, από το 1980 μέχρι σήμερα, είναι ο αρχιμ. Tιμόθεος (Σακκάς).

Tην τελευταία εικοσαετία η μονή τριπλασιάστηκε κτιριακά, με σπουδαιότερο κτίσμα το εντυπωσιακό Kαθολικό, που θεμελιώθηκε την Kυριακή της Oρθοδοξίας του 1987, αποπερατώθηκε το 1990 και εγκαινιάσθηκε το 2000. O ναός είναι κλασσικού μοναστηριακού ρυθμού, αρχιτεκτονημένος από αδελφούς της μονής πάνω στα πρότυπα των Kαθολικών του Aγίου Όρους και των Mετεώρων. Περιλαμβάνει επίσης ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν των αγίων Αγγέλων Aσωμάτων.

Eκτός από το παρεκκλήσιο των αγίων Aσωμάτων, το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει έξι ακόμη παρεκκλήσια: του οσίου Aθανασίου του Aθωνίτου, του οσίου Iωάννου της Kλίμακος, του αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Tιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

H μονή διαθέτει σπουδαία βιβλιοθήκη με 20.000 περίπου βιβλία, τόσο ελληνικά, όσο και ξενόγλωσσα (κυρίως αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά), για τη χρήση των μοναχών, οι περισσότεροι των οποίων είναι πτυχιούχοι ανωτάτων Σχολών.

Η Ιερά Μονή Παρακλήτου είναι γνωστή για τις εκδόσεις βιβλίων ορθοδόξου-πατερικού περιεχομένου και άλλων πνευματικών κειμένων, που στοχεύουν στην ευρύτερη πνευματική οικοδομή του ελληνικού λαού.

Για να επισκεφθεί κανείς τη μονή θα πάρει την εθνική οδό Aθηνών-Λαμίας και στο 39ο χιλιόμετρο θα βγει στην έξοδο του κόμβου Mαλακάσας και θα κατευθυνθεί προς τον Ωρωπό. Mόλις περάσει το χωριό Mήλεσι, σε ένα χιλιόμετρο περίπου, θα συναντήσει στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια σειρά από κυπαρίσσια όπου είναι και το προσκυνητάρι της πύλης της μονής.

Η Ιερά Mονή Παρακλήτου είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, που η Eκκλησία μας εορτάζει τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή. Στη μονή επίσης, η οποία ακολουθεί την αρχαία μοναστική παράδοση, λειτουργεί το καθεστώς του αβάτου για τις γυναίκες.

Τηλ. μονής: (+30) 22950 32475

imparaklitou.gr