Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικησιανής Καβάλας



Κοντά στην κωμόπολη της Ελευθερούπολης και στους πρόποδες του Παγγαίου (σε υψόμετρο 370 μ.) στο καταπράσινο χωριό της Νικήσιανης, βρίσκεται η νεοσύστατη Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης στο νομό Καβάλας.

Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η μονή, στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους οδοιπόρους προσκυνητές που πήγαιναν προς την γειτονική ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Στη θέση που βρισκόταν το προσκυνητάρι το 1972 άρχισε να κτίζεται το σημερινό Καθολικό της Μονής. Με ενέργειες του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως, το 1992 αναγνωρίζεται το Ησυχαστήριο επίσημα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ως ανδρώα κοινοβιακή μονή.

Μεγάλος πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης είναι τα ιερά λείψανα Αγίων και Μαρτύρων της Εκκλησίας μας που αποθησαυρίζονται στο μοναστήρι και είναι: τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, δέρμα και ζώνη του Αγίου Σπυρίδωνος, τμήμα της παλάμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, τμήμα Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, η επιγονατίδα του Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, λείψανο του Αγίου Κοσμά πρωτομαρτυρήσαντος επί Βέκου, λείψανο του Παχωμίου του νεομάρτυρος και άλλων αγίων.

Στο μοναχολόγιο της νεοσύστατης μονής είναι εγγεγραμμένοι οι 18 άγαμοι κληρικοί της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, ενώ εγκαταβιούν 7 μοναχοί (νέα αδελφότητα από το 2009). Καθηγούμενος είναι ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Ριγανάς. Η μεγάλη πανήγυρη της μονής γίνεται στις 29 Αυγούστου.

Tο μοναστήρι βρίσκεται σε περιοχή υπέροχου φυσικού κάλλους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ζώα που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο της μονής. Απέχει από το χωριό της Νικήσιανης ενάμιση χιλιόμετρο. Από την πόλη της Καβάλας απέχει 35 χλμ.

Τηλ.: (+30) 25920-61415

Email:  [email protected]