Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Λαγκαδά



Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην πλαγιά ενός λόφου μεταξύ των χωριών Λητής και Μελισσοχωρίου της περιοχής Λαγκαδά, στέκεται ήσυχα και ταπεινά η Ιερά Μονή (ή Ιερό Ησυχαστήριο) Παντοκράτορος, που στα λίγα χρόνια ύπαρξής της έχει κερδίσει τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη των χριστιανών της περιοχής και όχι μόνο.

Τα θεμέλια μπήκανε το 1985 και από το 1990 ξεκίνησε η λειτουργία της ως ανδρικό Κοινόβιο - Ησυχαστήριο έχοντας το Καθολικό και τα κελιά των μοναχών. Μέχρι το 1992 ανεγέρθηκαν δύο ευρύχωρα παρεκκλήσια των Αγίων Αρχαγγέλων και των Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Με καταφανέστατη την ευλογία του Κυρίου και τις δωρεές των πιστών να έρχονται συνεχώς, χτίστηκε ένα νέο μεγάλο αρχονταρίκι για τις ανάγκες της αυξανόμενης προσέλευσης των προσκυνητών.

Εξέχουσα θέση στα πάμπολλα κειμήλια της μονής κατέχει η θαυμαστή και εφέστιος εικόνα της Παναγίας της «Κυρίας των Αγγέλων».

Το Ησυχαστήριο κατέχει επίσης, τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο και πληθώρα λειψάνων αγίων όπως Τιμίου Προδρόμου, Αρσενίου του εν Πάρω, Αγίων Πέντε Μαρτύρων, Αποστόλου Φιλίππου (εκ των Δώδεκα), Στεφάνου Πρωτομάρτυρος, Λαζάρου του φίλου του Χριστού, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Χαραλάμπους, Κωνσταντίνου και Ελένης, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Παντελεήμονος, Παρασκευής, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γρηγορίου του θεολόγου κ.α.  Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά.

Αφιερωμένο στον Παντοκράτορα Κύριο, το μοναστήρι εορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, καθώς και την 28η Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Αποτελεί όαση φυσικής ομορφιάς, ησυχίας και πνευματικής ανάτασης για τους Μακεδόνες.

Το δραστήριο Ιερό Ησυχαστήριο διαθέτει την εξής πλούσια και γνωστή ιστοσελίδα:  http://www.impantokratoros.gr.

Ιερό Ησυχαστήριο Παντοκράτορος

Μελισσοχώρι,  57018 Θεσσαλονίκη

Τηλ.-Φαξ: 23940-32215 (ώρες επικοινωνίας 18:00 - 20:00)