Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξι προορισμοί για Πασχαλινή απόδραση!



Ειδυλλιακές διαδρομές, μοναδική θέα, βόλτες κάτω από τον γαλανό ουρανό και τον λαμπερό ήλιο. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε και να δοκιμαστείτε; Την όρεξή σας, δηλαδή να δοκιμάσετε! Τι προτιμάται; Ένα καραφάκι ούζο και μεζεδάκια, ή μια κρεατο-ποικιλία γίγας και κόκκινο κρασί;

Το μοναδικό επίσημο τετραήμερο του χρόνου είναι… στρατηγικά τοποθετημένο στο μεταίχμιο μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, έτσι ώστε να προσφέρεται για ό,τι και αν θέλουμε να κάνουμε –και να μας θέτει τα πιο ενδιαφέροντα διλήμματα. Μέχρι να καταλήξουμε στις σωστές απαντήσεις (που δεν υπάρχουν, μην τις ψάχνετε) ετοιμάζουμε βαλίτσες για έξι πασχαλινά τετραήμερα σε κάθε γωνιά του ελληνικού χάρτη.

Νυμφαίο, Βίτσι. Στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Βίτσι, σε μια πλαγιά στα 1.350 μέτρα υψόμετρο, ένα χωριό φροντίζει να «φυλακίσει» την παράδοση και το αυθεντικό του χρώμα, έχοντας διεκδικήσει το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος και έχοντας συμπεριληφθεί σε λίστες με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Στον διατηρητέο οικισμό του Νυμφαίου, θα χαθείτε μέσα σε πυκνά δάση οξιάς που φτάνουν μέχρι τα πετρόχτιστα σοκάκια, θα γνωρίσετε την ιστορία του τόπου στο μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, λαογραφίας και Ιστορίας, θα ποζάρετε στα τοξωτά γεφύρια και θα χορτάσετε οξυγόνο και πράσινο στο Πάρκο Άγριας Φύσης. Ανάμεσα στους απολαυστικούς καφέδες στην πέτρινη πλατεία του χωριού, επιβάλλεται η επίσκεψη στο καταφύγιο του Αρκτούρου, που διάλεξε για έδρα του αυτή εδώ την περιοχή και έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο προστασίας αρκούδας και λύκου.

Μονεμβασιά. Είναι τόσο προφανής πασχαλινός προορισμός, που θα ήταν ιεροσυλία να λείπει από ένα αφιέρωμα σε πασχαλινούς προορισμούς. Πέρα από τα κλισέ περί βυζαντινής αύρας και κατανυκτικής ατμόσφαιρας, ακόμα δηλαδή και αν τα πασχαλινά έθιμα σας αφήνουν παγερά αδιάφορους, η καστροπολιτεία βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της.

Και ναι, οι διαδρομές στα πέτρινα καλντερίμια και τα μυστικά περάσματα του κάστρου είναι αρκετές για να γεμίσουν ένα ολόκληρο τετραήμερο. Διαβάστε περισσότερα - Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο.

Πού θα φάτε: Σε οποιοδήποτε από τα τρία ταβερνάκια του Κάστρου, θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ (στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το σαΐτι, σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω), σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα.

Συρράκο, Τζουμέρκα. Όμορφες βρύσες και γεφύρια, πέτρινα σπιτάκια και ανηφοριές που αποκαλύπτουν σοκάκια σταματημένα στον χρόνο: Το χωριό Συρράκο στα Τζουμέρκα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου, σε μια περιοχή που είναι δύσκολο να επιλέξεις ποιος οικισμός είναι ο πιο γραφικός. Σε απόσταση 45 λεπτών πανέμορφης πεζοπορικής διαδρομής βρίσκεται το «δίδυμο» χωριό του, οι Καλαρρύτες, ενώ η μαγεία των Τζουμέρκων συμπληρώνεται και από τον low profile Καταρράκτη ή από τους χτισμένους από πέτρα και ξύλο Μελισσουργούς.

Στο Συρράκο θα επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο «Ερμηνεία Φωτιάδου», το μουσείο και πατρικό σπίτι του ποιητή Κ. Κρυστάλλη, τον Άγιο Νικόλαο, ναό που μετρά τρεις αιώνες ζωής, και θα ξαποστάσετε στην γκούρα, την τρίστομη πέτρινη βρύση που αναβλύζει κρυστάλλινο νερό κάτω από τον κυκλικό πέτρινο θόλο του χαγιατιού της.

Ύδρα Πασχαλινών κλισέ… συνέχεια, με το ομορφότερο πιθανότατα νησάκι του Σαρωνικού, που έρχεται πρώτο στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για ανοιξιάτικα τετραήμερα. Σκεφτείτε πολύωρες ουζοκατανύξεις πλάι στο κύμα, απογευματινές βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και ανάμεσα σε επιβλητικά αρχοντικά, παγωμένες βουτιές σε μυστικές παραλιούλες που χωράνε εσάς και την παρέα σας maximum και ξενύχτια σε νησιώτικα μπαράκια που παίζουν εξίσου απενοχοποιημένα Cure και Παντελίδη.

Δίλοφο, Ζαγοροχώρια Σταματημένο στον χρόνο, φωλιασμένο στα ψηλά της Τύμφης στο Ζαγόρι, το κουκλίστικο αυτό χωριό έχει κριθεί παραδοσιακός οικισμός, και είναι γεμάτος πέτρινα σπιτάκια, φουντωτά δέντρα που ξεπηδούν ανάμεσά τους, αρχοντικά και εκκλησάκια και μετρά μόλις 39 μόνιμους κάτοικους που απολαμβάνουν καθημερινά αυτό το παραμυθένιο σκηνικό. Οι βόλτες αρχίζουν από το μεσοχώρι, την μεγάλη πλατεία του χωριού από την οποία ξεκινούν τα τρία βασικά καλντερίμια, που με την σειρά τους οδηγούν στους τρεις μαχαλάδες του οικισμού. Τα αυτοκίνητα είναι εξόριστα από τους δρόμους του χωριού, ενώ η θέα από οποιοδήποτε σημείο περιλαμβάνει πλαγιές παρθένων δασών, όμορφα γεφυράκια και – για κερασάκι στην τούρτα της φύσης – τους γειτονικούς δρυμούς της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και τα μαγειρευτά φαγητά στη γάστρα.

Καρύταινα, Αρκαδία Η ομορφιά της την έκανε μέχρι και φόντο στο παλιό καλό… πεντοχίλιαρο, αλλά η αξία της γραφικής της γοητείας εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη στην συνείδηση όσων την έχουν επισκεφθεί: Η Καρύταινα στέκει αμφιθεατρική και αγέρωχη σε υψόμετρο 582 μέτρων, με τις κεραμιδοσκεπές της να «παντρεύονται» το πράσινο που κατακλύζει το χωριό. Οι εξερευνήσεις στην Καρύταινα ξεκινούν από την πλατεία, συνεχίζουν μέσα από την μαύρη καγκελόπορτα που οδηγεί σε λιθόστρωτα μονοπάτια και τέλος στο ιστορικό Κάστρο του χωριού, μάρτυρας του φραγκικού παρελθόντος αλλά και του «ταμπουρώματος» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση. Στα πέριξ του χωριού, ένα πεντάτοξο γεφύρι επιτρέπει την «εποπτεία» προς τα νερά του Αλφειού αλλά και προς την καταπράσινη κοιλάδα της Μεγαλόπολης.