Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κέα: Κορυφαίος ελληνικός προορισμός - Τι γράφει η Telegraph



Η Κέα (Τζια), το όμορφο νησί των Κυκλάδων μας συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους προορισμούς για οικογενειακές διακοπές.

Στο υπουργείο Τουρισμού πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους ύστερα από την απροσδόκητη και δωρεάν διαφήμιση της αγγλικής εφημερίδας, Telegraph, η οποία σε άρθρο της επισημαίνει πως η Κέα μαζί με άλλους εννέα ευρωπαϊκούς παραθαλάσσιους προορισμούς θεωρείται ως «must» και συμβουλεύει τους αναγνώστες της να την επισκεφτούν.

Το νησί έχει ήδη φιλοξενήσει διάσημους επισκέπτες με πιο πρόσφατη να είναι αυτή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, γνωστή από το Sex and The City. Η Κέα ωστόσο δεν είναι μία μόδα των ημερών, αλλά ένα νησί γνωστό ήδη από την αρχαιότητα.

Η Κέα κάποτε αποκαλείτο Υδρούσα, και πιστεύεται ότι το όνομα έχει συνδεθεί με τις νύμφες του νερού, που ζούσαν εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία. Επειδή το νησί ήταν πολύ όμορφο, οι θεοί το ζήλεψαν και έστειλαν ένα λιοντάρι να ερημώσει τη γη. Οι νύμφες έφυγαν, και το νησί ξεράθηκε. Η κάτοικοι της Κέας στη συνέχεια ζήτησαν από το γιο του Απόλλωνα τον Αριστέο βοήθεια, αυτός έκτισε ένα ναό στον Δία, ο οποίος εκτός από πατέρας των θεών, επίσης, ήταν αυτός που έστελνε την βροχή. Ο Δίας ικανοποιήθηκε και τα νερά επέστρεψαν στο νησί καθώς και οι νύμφες, δίνοντας στη Κέα γόνιμο έδαφος με καλές καλλιέργειες.

Το νησί κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Ο ποιητής Σιμωνίδης γεννήθηκε εκεί. Η Κέα ήταν αρκετά ευημερούσα αλλά ήταν γνωστή για τον απάνθρωπο νόμο της, που ανάγκαζε όλους τους πολίτες που έφταναν στα 70 να αυτοκτονήσουν πίνοντας κώνειο.

Στον 13ο αιώνα, το νησί το κατέλαβαν οι Ενετοί, και 300 χρόνια αργότερα οι Τούρκοι. Εν τω μεταξύ, η Κέα είχε συχνά εφόδους από πειρατές, και οι ντόπιοι που υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι η Κέα ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά νησιά που συνέπραξαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1821. Το 1930, η Κέα απελευθερώθηκε.