Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κέρκυρα το νησί των Φαιάκων!



Το φημισμένο νησί των Φαιάκων, όπου ο Οδυσσέας συνάντησε τη Ναυσικά, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου, είναι προικισμένο από τη φύση με ειδυλλιακά τοπία, γοητευτικούς όρμους, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, εντυπωσιακούς ελαιώνες, αμπελώνες, πευκοδάση και κυπαρίσσια.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα μουσεία, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας, τα παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας αποκαλύπτουν τη μακρά ιστορική πορεία του νησιού. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η προσφορά της Κέρκυρας στα γράμματα και τις τέχνες, καθώς και στην πολιτική - από εδώ κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Νικόλαος Μάντζαρος, η οικογένεια Θεοτόκη. Η σύγχρονη Κέρκυρα συνδυάζει αρμονικά το ρομαντικό στοιχείο με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και, με την άριστη τουριστική υποδομή της, αποτελεί πόλο έλξης για πολυάριθμους επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Παντοκράτορας, 911 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H Kέρκυρα, το ξακουστό ομηρικό νησί των Φαιάκων, κατοικήθηκε, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, από την Παλαιολιθική Eποχή. Στο β" τέταρτο του 8ου αι. π.Χ. Ερετριείς ίδρυσαν αποικία - πιθανώς στη χερσόνησο της Χερσουπόλεως -, η οποία καταλύθηκε περί τα τέλη του ίδιου αιώνα, όταν Κορίνθιοι με επικεφαλής το Χερσικράτη ίδρυσαν νέα αποικία. Η κορινθιακή αποικία, αφού απαλλάχθηκε από την ηγεμονία της μητρόπολης, εξελίχθηκε σε σπουδαία ναυτική και εμπορική δύναμη, εκτοπίζοντας ακόμη και την Κόρινθο από τις αγορές της Αδριατικής. Την ανθηρή οικονομία της πόλης, που έφθασε στο απόγειο της δόξας της τον 6ο και το α" μισό του 5ου αι. π.Χ., φανερώνουν, μεταξύ άλλων, η οικοδομική δραστηριότητα, τα πολυάριθμα προϊόντα της κερκυραϊκής σχολής με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία, το εξαγωγικό εμπόριο (στην Κάτω Ιταλία, τη Θάσο, την Κόρινθο, την Πέλλα, την Ολυμπία, την Αθήνα, τη Βεγγάζη, την Αλεξάνδρεια κ.α.) και η ίδρυση εμπορικών βάσεων, καθώς και η κοπή νομισμάτων, που άρχισε στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Όμως, στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ολιγαρχικών, οπαδών της Κορίνθου, και των δημοκρατικών, οπαδών της Αθήνας, η Κέρκυρα απώλεσε τη θέση της μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών δυνάμεων. Ελεγχόμενη έκτοτε από τους εκάστοτε ισχυρούς, βρέθηκε υπό ρωμαϊκή κηδεμονία το 229 π.Χ. Το 31 π.Χ. η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Αγρίππα, γαμπρού του Οκτάβιου. Τον 6ο αι. μ.Χ. οι βαρβαρικές επιδρομές ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την παλαιά και να ιδρύσουν νέα πόλη, αρχικά στη χερσόνησο του Παλαιού Φρουρίου και στη συνέχεια στους λόφους του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Πατέρων, καθώς και στο Καμπιέλο. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα στα κατοπινά χρόνια ήταν η καταστροφική επιδρομή του τούρκου πειρατή Χαϊρεντίν Mπαρμπαρόσα (1537) και η έναρξη λειτουργίας του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, της Ιονίου Ακαδημίας (1824). Η Κέρκυρα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864. Το νησί βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς το 1923 και υπέστη καταστροφές από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β" Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ TI NA ΨΩNIΣETE: Κουμ κουάτ - γλυκό και λικέρ -, λάδι, κρασί, ούζο, μάντολες, μαντολάτα, παστέλι, γλυκά κουταλιού, αμύγδαλα, μέλι, αρτοσκευάσματα, κεραμικά, υφαντά και ξυλόγλυπτα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: "Παστιτσάδα" - κοκκινιστός κόκορας με μπαχαρικά και μακαρόνια -, "σοφρίτο" - κρέας με άσπρη σάλτσα, σκόρδο και μπαχαρικά -, "μπουρδέτο" - ψάρι με κόκκινη σάλτσα και πιπέρι -, "μπιάνκο" - ψάρι με άσπρη σάλτσα, σκόρδο και πιπέρι -, "σαβόρο" - ψάρι με σάλτσα από δεντρολίβανο, ξίδι, σταφίδα και σκόρδο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο νέο λιμάνι της Kέρκυρας, στη μαρίνα Γουβιών (τηλ. 26610-91990), στον Ύψο, στην Kασσιόπη και στη Λευκίμμη. Για ελλιμενισμό, στην Αγνή, στην Κουλούρα, στο Καλάμι, στην Κερασιά, στον Άγιο Στέφανο Σινιών, στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, στον Άγιο Γεώργιο Αρμενάδων - Πάγων, στην Παλαιοκαστρίτσα, στην Πετριτή και στις Μπενίτσες. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα, στη μαρίνα Γουβιών, στον Ύψο και στην Κασσιόπη.

Στην Ερεικούσσα, θα δέσετε στο Πόρτο. Στο Μαθράκι, θα δέσετε στις Πλάκες. Στους Οθωνούς, θα δέσετε στην Άμμο και στο Αυλάκι.